Kiraz Karides
Kiraz Karides – Neocaridina Davidi

Kiraz Karides için Uygun Isı ve Su Değerleri

Sıcaklık: 15⁰C – 28⁰C
PH: 6.3 – 8.2
GH: Orta sertlikte ya da 8 – 12⁰

Kiraz karidesler bitkili tanklar başta olmak üzere çok tercih edilen bir karides türüdür. Tercih sebebi ise iyi bir yosun yiyici olması, yaşamsal şartlarının sağlanmasının zor olmaması ve kolay üreyebilmesidir. Kaliteli yemleme ve seçici üretimle Sakura Karides elde edilir.

Kiraz Karideslerin Bakımı

Kiraz karidesler dayanıklı canlılardır. Ancak her akvaryum canlısı gibi olgunlaşmamış yeni tanklarda barındırılması doğru değildir. Düzenli su değerleri bir çok canlı için önemli olduğu gibi kiraz karidesler için de önemlidir. Kiraz karides bakacağınız tankın zemin malzemesi veya kumunun koyu renkte olması bu canlıların renklerinin daha da belirgin şekilde görülmesine yardımcı olacaktır. Bununla birlikte karidesler için özel üretilmiş zemin malzemesi veya kumları kullanmanıza gerek yoktur. Ekonomik ve uygun zemin malzemelerinden birisi hagen olarak da bilinen siyah aquadeco kumdur.

Karidesler için üretilmiş yemler ile bu canlıları besleyebilirsiniz. Ayrıca tüm diğer karidesler gibi kiraz karidesler de bitkileri ve mossları çok severler. Çünkü mosslar üzerinde yetişen bazı mikrobiyolojik canlılardan beslenirler. Bununla birlikte üretim tipi pipo filtre de kiraz karideslerin sevdiği bir donanımdır. Filtre süngeri üzerindeki mikrobiyolojik canlılar ile de beslenirler. Ayrıca catappa yaprakları ve kızılağaç kozalakları da karidesler için oldukça sağlıklı ve üremeyi tetikleyici bir yemdir.

Kiraz karideslerin moss ve filtre süngeri üzerinden de beslenebildiklerini hesaba kattığımızda yemlemenin az miktarda yapılması isabetli olacaktır. Çünkü tüketilmeyen yemler suda bozulmalara ve balık ve karidesler için zehirli olacak amonyum oluşumuna sebep olacaktır. Karides besleme tüpü ve petri kabı ile kuracağınız düzenek ile karideslerinizi yeterli miktarda besleyebilir ve yemlerinizin parçalanarak kumun alt katmanlarına inip bozulmasını ve dolayısıyla su değerlerinizi bozmasını engelleyebilirsiniz. Moss çeşitleri ile birlikte kiraz karideslerin diğer karides çeşitleri gibi su üzeri bitkileri sevdiğini de söylemeliyiz.

Kiraz Karides Üretim Tankı

Bu bilgilerden sonra kiraz karides üretimi için uygun bir tankın özelliklerini kısaca şöyle özetleyebiliriz.

Bununla birlikte karidesler zaman zaman sudan çıkarak tankınızdan kaçmaya çalışabilirler. Bunu engellemek amaçlı olarak buhar camı tutucu klips ve buhar camı ile tankınızı örtmenizi öneririz. Böylece su buharlaşmasının da önüne geçmiş olursunuz.

Isıtıcı oda sıcaklığındaki bir karides tankı için aslında pek gerekli değildir. Ancak 1-2 derecelik ısı değişimleri de canlılar üzerinde mevsim değişikliği dürtüsünü tetiklemekte ve çiftleşmeyi teşvik etmektedir. Bu sebeple üretimi hızlandırmak amaçlı gerekli olabilir.

Kiraz Karideslerde Cinsiyet Ayrımı ve Üretimi

Kiraz Karideslerde Cinsiyet Ayrımı
Kiraz Karideslerde Cinsiyet Ayrımı

Kiraz karideslerde cinsiyet ayırımı yapmak oldukça kolaydır. Dişiler erkeklere göre daha iridir ve daha renklidir. Ayrıca dişilerin boyun bölgelerinin altında bir ovallik mevcuttur. Bunun haricinde dişileri çoğu zaman yumurta taşırken de gözlemleyebilirsiniz.

Kiraz karidesleri üretmek için fazladan bir çaba sarfetmenize gerek yoktur. Üretim için en az 5 karideslik bir popülasyona ihtiyaç duyulur. Yukarıda özelliklerini saydığımız ve suyu olgunlaşmış bir üretim tankına canlıları eklemenizden sonra tek yapmanız gereken beklemektir. Yine de kaliteli bir üretim yapabilmek için kaliteli yemler kullanmanızı ve bakımlarınızı aksatmamanızı öneririz.

Kiraz karideslerin hamilelik süresi ortalama 28 gündür. Yumurtadan canlı olarak doğarlar ve yavrular yetişkinlerin bir kopyası formundadır. Herhangi bir metamorfoz geçirmezler. Üretim tipi pipo filtreler yavruların diğer filtrelerde olduğu gibi akıntıyla filtreye kapılması ve ölmesi riskini engeller. Ayrıca bu yeni doğan canlılar çok küçük oldukları için birçok balık için canlı yem niteliğindedir. Bu yüzden üretim tankında başka bir canlı bakılmamasını öneririz. Yeni doğan kiraz karides yavruları içgüdüsel olarak kendilerini korumak amaçlı saklanmak isteyecektir. Bu durumda seramik karides küpü, moss sarılı kütük ve hindistan cevizi gibi saklanma alanları yavrularınız için güzel bir beslenme ve saklanma alanı oluşturacaktır.

Yumurta Taşıyan Hamile Kiraz Karides
Yumurta Taşıyan Hamile Kiraz Karides

Kiraz karides bir seferde 24 ila 36 adet arası yavru verebilir. Yumurtadan çıkan yavrular ise 45 gün içinde olgunlaşır ve kendi yumurtalarını taşımaya başlarlar. Bu da popülasyonunuzun hızla artacağı anlamına gelir. Bu yüzden üretim konusunda ciddi iseniz ve üretimi ticari olarak düşünüyorsanız üretim tanklarınızı 10 değil 100lt gibi hacimlerde tutmanız faydalı olacaktır.

Kiraz Karides Sahiplenmek İster misiniz?

Kiraz karides sahiplenmek için Orçun Büyükemir ile WhatsApp‘tan iletişim kurabilirsiniz: 0555 206 54 02

Video ile Kiraz Karides Bakımı

Kiraz Karides” yazısında 2 düşünce

  1. Beril diyor ki:

    Merhaba, ben yeni başladım hobi olarak.
    Karidesler genelde cama yumurta bırakıyor. Bunu en aza indirmek için ne yapabilirim?
    Teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir