Aquascaping Nedir?

Aquascaping” kelime anlamı itibariyle sualtı peyzajıdır gibi kısa bir tanım yapılabilir. Bu tanımı biraz daha açalım.

Bizim standartta görmeye alışık olduğumuz kum, yapay yada doğal bir bitki, birkaç balık ve standart ekipmandan oluşan akvaryum hobisi artık teknolojinin gelişimi ile farklı bir yöne doğru gidiyor. Bahsettiğimiz özellikteki bir tanka artık low-tech yani düşük teknoloji tank deniyor. Demek ki bir de high-tech yani yüksek teknolojiye sahip akvaryum tankları var.

High-Tech Tanklar

High-tech tankların low-tech tanklardan farklılıkları yüksek gübre desteği, yüksek ışıklandırma, karbondioksit desteği, ve iyi bir filtrasyondur diyebiliriz. Böylece low-tech tanklarda gelişim gösteremeyen bitkiler bu tanklarda yetiştirilebiliyor. Tank içinde barındırılabilen bitki çeşitliliğin zengin olması ise size güzel bir sualtı tankı tasarımı yapmanız için bitki türü açısından zengin bir palet sunuyor.

Hardscape

Hardscape için bir tasarımın omurgası diyebiliriz. Zemin malzemesine verilen şekil, tasarımda kullanılan kayalar ve ağaç kökleri, kütükler ve dallarla yapılan görsel tasarım sonuçta sabit nesneler ile yapıldığından tank kurulumdan sonra bu tasarımın değiştirilmesi çok mümkün olmayabilir. Bu yüzden hardscape tasarlandıktan sonra üzerinde bir iki gün düşünmek yararlı olabilir. Ayrıca hardscape‘te kullanılacak malzemeler suya salınım yapan malzemeler olabilir. Kurulumdan önce salınım durumları kontrol edilmelidir ve gerekli işlemlere tabi tutulmalıdır. Yoksa ilerde bu salınımlar canlıların sağlığını tehdit edebilir veya suyunuzun koşullarını istemediğiniz yönde değiştirebilir.

Gübreleme

Gübreleme bitkili tanklar için birinci dereceden kritik bir konudur. Tasarımınızda kullanacağınız bitkilerin ihtiyaçlarına göre gübreleme yapmanız gerekmektedir. Gübreleme zemin malzemesi ve malzeme ile birlikte kullanılan zemin gübreleriyle ve/veya sıvı gübre ile yapılır.

Işıklandırma

Bitkili tankları bu kadar güzel gösteren etkenlerden biri de bitki yoğunluğudur. Bu kadar çok bitkiyi sağlıklı bir şekilde barındırmanın ve büyütmenin gereksinimlerinden biri de şüphesiz ki ışıklandırma. Çünkü bitkiler fotosentez için ışığa ihtiyaç duyarlar. Günümüzde T5 florasanlar ve led aydınlatmalar akvaryum dünyasında az ısı yayan ve parlak ışık veren bir teknoloji olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Karbondioksit Desteği

Fotosentezin girdilerinden bir tanesi de karbondioksittir. Bitkilerin gelişimlerini hızlandırmak ve akvaryumunuzdaki bitkilerin daha sağlıklı ve canlı gözükmesi için tankınıza karbondioksit verebilirsiniz. High-tech bir tankta karbondioksit mutlaka olmalıdır. Tabii ki akvaryum kapalı bir sistem olduğu için dışarıdan verdiğiniz her türlü sıvı ve gaz için ölçüm yapmanız gerekmektedir.

Bitkilendirme

Su altında bitki yetiştirmek maalesef ki bahçenizde veya balkonunuzda bitki yetiştirmeye benzemez. Su altı bitkilerini (tasarımınıza göre bataklık ve/veya su üstü bitkileri de kullanabilirsiniz) yetiştirmek çok daha zordur. Ancak yine de bitkilerin sınıflarını, türlerini, nasıl dikilmeleri gerektiğini, nasıl budandıklarını ve çoğaltıldığını temel hatlarıyla öğrenmeniz su altı bahçıvanlığına atacağınız ilk adım olabilir. Ayrıca tasarımda bitkilerin türüne göre de nerelere dikilebileceği konusunda bazı ipuçlarını araştırıp öğrenebilirsiniz.

Bakım ve Budama

Bitkili tankların şık ve güzel görünümleri maalesef ki bir tesadüf değildir. Bitkili tanklar tankınızın kuruluma göre belirli periyotlarda bakım isterler. Hatta ortalama olarak haftalık bir bakım yapılması bitkili tanklar için iyi olacaktır. Yosun temizliği, filtre bakımı, dip çekimi, ekipmanların kontrolü, su değişimi, sıvı gübreleme bu bakımın birer parçasıdır.