Bitkili Akvaryum dendiğinde sözlük karşılığı gibi hobici olmayan birinin aklına, içinde su bitkisi olan akvaryum gelir. Ancak bu tabir bizim bu sitede anlattığımız bitkili akvaryum terimimini pek karşılamıyor. Yani bir akvaryumun bitkili olabilmesi için, kumunda bir bağ bitki ekili olması bizce yeterli değil.
Bitkili Akvaryum Nedir?
Akvaryumlar içinde yaşayacak canlıların gerektirdiği şartlara göre tasarlanır. Bitkili akvaryumlar da aynı şekilde içinde yaşayacak canlılar ile birlikte içinde yetiştirilecek bitkilerin de gereksinimlerini karşılayacak şekilde tasarlanmalıdır. Bu gereksinimler hacim, yükseklik, ısı, ışık, gübre, zemin, filtrasyon, akıntı, dekorasyon ve su değerlerine kadar uzanabilir.
Bitkili Akvaryumların Özellikleri
Bitkili akvaryum, yada aquascape akvaryumları bakılacak canlı ve bitkilerin; ışık, gübre, hacim vb şartlarını karşılayabilen tanklardır. Bu şartları ele alacak olursak:
Bitkili Akvaryumda Işıklandırma
Bitki akvaryumlarında fotosentez gözlemlemesi en zevkli olaylardan biridir. Bitkilerin daha formda görünmesi için fotosentez miktarı artırılmalıdır. Fotosentezi hızlandıran etmenlerden biri de bilindiği üzere ışıklandırmadır. Işık miktarının yüksek, spektrumunun bitkilere özel olması bitki bakılacak akvaryumlarda önemlidir.
CO2 Enjeksiyonu
Tankın içinde yaşayan bakteriler, bitkiler, balıklar, salyangozlar, karidesler kısacası tüm canlılar solunum sonucu su kolonuna CO2 bırakırlar. Bu CO2 fotosentezde bir girdi olarak kullanılır. Ancak bu miktar bitki yoğunluğu arttıkça yeterli gelmeyebilir. Bu durumda tanka dışarıdan CO2 enjeksiyonu yapmak gereklidir. Bunu yapmanın ise gereksinim duyduğunuz CO2 miktarına göre artarak yöntemlerini şöyle sıralayabiliriz:
- Sıvı karbon
- Sprey CO2 enjeksiyonu
- Mayalı CO2 sistemi ile enjeksiyon
- Sitrik Asit – Karbonat CO2 sistemi ile enjeksiyon
- Tüplü CO2 enjeksiyonu
Bitkili Akvaryumda Gübreleme
Bitkiler gübre emilimini türüne göre değişkenlik göstermekle birlikte köklerinden ve yapraklarından yaparlar. Yani bitkiler su kolonunda serbest yüzen gübreyi yapraklarından, kumun altında biriken gübreyi ise köklerinden tüketerek beslenirler. Bu durumda kuma eklenen tablet gübreler ve suya enjekte edilen sıvı gübreler kullanılır. Gübrelemede önemli olan bitkilerin ihtiyaç duyduğu gübrelerin (Nitrat, fosfat, potasyum, demir, sıvı karbon vb.) gerekli oranlarda dozlanmasıdır. Aşırı dozlama her zaman yosunlanmaya davetiye çıkartmaktır.
Diğer Gereksinimler
Akıntı bitkilerin kullanacağı gübrenin su kolonuna homojen dağılması için önemlidir. Fazla bir akıntı balıklarınızı yorup hastalanmalarına sebep olabilir. Dar bir filtre borusundan tazyikle akıntı yaratmak yerine, lily pipe ile dağılan ve sirküle olan bir akıntı yaratabilirsiniz. Ayrıca tankınızın boyutları da bakacağınız bitkilerin türü ve ortaya çıkartmak istediğiniz tasarımın oranları açısından da önemlidir. Daha büyük akvaryumlar her zaman stabilizasyonu kolay sağlandığı için bilinenin aksine küçük akvaryumlara göre avantaj sağlar.
Stabilizasyon ve Gözlem
Akvaryumunuzun sağlığı ve başarısı açısından stabilizasyon ve gözlem önemlidir. Örneğin tankı düzensiz bir fotoperiyot ile aydınlatırsanız, aydınlatma sürenizin yeterli olup olmadığını bilemezsiniz. Zaman ayarlı bir priz ile düzenli aydınlatma yapmak mümkündür. Böylece aydınlatmayı sabitlemenizin ardından dozladığınız gübre ve karbondioksiti inceleyebilirsiniz. Işığın stabilleştirilmesi gibi ısının sabitlenmesi de bitkili akvaryumlar için önemlidir. Çünkü sıcak suda CO2 daha az çözünürken, soğuk suda daha fazla çözünür. CO2 enjeksiyonunu sabitlemek için öncelikle dijital termostat kullanarak ısınızı sabitleyebilir veya termostatlı bir ısıtıcı kullanabilirsiniz. Tüm fotosentez girdilerini stabilleştirip, tankınızdaki tüm canlıların formlarını en iyi seviyede tutmaya çalışmak bu hobinin zor ama başarıya götüren sırrıdır.