Blyxa Japonica, Doğu Tropik Asya bölgesinde, durgun ve demir yönünden zengin dere ve batıklarda yetişen bir bitkidir. Yetiştirilmesi ve ticareti kolay olduğu için, akvaryum hobisinde de sevilen bir bitki olmuştur. Çimensi, yeşil ve dolgun bir görünümüyle etkileyici bir bitkidir.

Blyxa türleri gereksinimleri karşılandığı takdirde yetiştirilmesi zor bitkiler değildir. Litre başı 1-2W aydınlatma, CO2 takviyesiyle birlikte nitrat, fosfat, potasyum ve mikro element gübrelemesiyle gereksinimleri karşılanır. Doğru gübreleme ve yoğun ışık altında yaprakları kırmızılaşır ve gürleşir. Yeterli ışık almadığı takdirde yaprakları uzun, seyrek ve yeşil olarak gelişir. Bu bitki türünün etkileyici bir kök sistemi vardır ancak kökleri hassastır ve dikim işlemlerinde kolayca zarar görebilir. Bu yüzden dikim işleminde bitki dikim cımbızı kullanılmalıdır. Gübrece zengin zeminleri severler. Fosfat seviyesi 1-2 ppm’e çıkartıldığında ince ve uzun dallarından beyaz çiçekler verirler.

Görünüşünün aksine, Blyxa bir gövdeli bitkidir ve yan dallarından filiz vererek gelişirler. Kökleri diğer orta plan bitkileri gibi çok uzun sürgünler vermez ve diğer bitkilerin kök sistemlerini rahatsız etmez. Aksine kökten sürgün vermek yerine, dalları üzerinden yeni filizler verir ve yeni üreyen filizler kolaylıkla bir makasla kesilip yeniden ekilebilir. Kuma kök salana kadar bazen kumdan çıkıp suda yüzme eğilimi gösterebilirler.

Yakın zamanda Takashi Amano’nun kurduğu doğa akvaryumlarında bu bitkiyi kullanması ile popülerleşmiştir. Uzun dal bitkiler ile Glossostigma elatinoides gibi zemin bitkileri arasında güzel bir kontrast oluşturur.

Fotoğraflarla Blyxa Japonica

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir