Neon Tetra balığı akvaryum balıkları içerisinde en tanınmış ve aranılan bir türlerden bir tanesidir. Küçük akvaryumların en güzel balıklarından biri olarak belirtilebilir. Amazon nehrinin Peru’da bulunan kısımlarında yaşarlar. Zaman zaman yüz binlerce sürü halinde bu doğal ortamlarında çoğaldıkları görülür. Bu nedenle bu bölgelerde yaşayan yerliler ve çocuklar her gün bir çok balık yakalayarak bunları mahalle bakkallarına veya balık toplayıcılarına sigara, küçük giyim eşyaları veya az bir para karşılığında satarlar. Böylece her yıl milyonlarca toplanarak diğer ülkelere ihraç edilen balıklar bu yol ile kolayca sağlanmış olur.
Neon balıklarının doğal olarak yaşadıkları sular mineralce çok zayıf, çoğunlukla yağmur suları ile beslenen nehirlerdir. Bu nedenle akvaryumda kullanılan suların biraz asidik ve su sıcaklığında 22-24 derece dolaylarında olması lazımdır. Tutulacakları akvaryum iyi bir şekilde bitkiler ile donatılmalıdır. Kullanılan kumun siyah olması balığın parlak renklerinin daha belirgin olarak göze çarpmasını sağlar.
Boyları küçük olan bu balıkların uzunluğu 3-4cm’ye kadar ulaşabilir ise de genellikle akvaryumcularda tutulanlar 2cm dolaylarındadır. Vücutlarının en güzel renkli olan kısmı vücudun alt kısmındaki kuyruktan anüs bölgesine kadar devam eden koyu kahverengi bölgedir. Buradan başa kadar bir hat halinde karınla beraber gümüşi bir renk üstünde parlak mavi renkli bir şerit bulunur. Mavi rengin üst kısmında ise morumsu bir hat vardır. Karın altı anüsten kuyruğa kadar ise çok güzel parlak kırmızıdır. Kuyrukları şeffaf ve renksizdir.
Neon Tetra Balıklarının Diyeti ve Beslenmesi
Yem konusunda pek hassas değildirler. İştahları da iyidir. Tubifex, su piresi ve diğer kuru yemler neon teralar için iyi bir gıdadır.
Neon Tetra Üretimi
Bu balığı akvaryumlarda üretmek için pek çok çabalar verilmekte ise de neticede ancak birkaç yavrunun yaşatılabildiği bildirilmektedir. Bir bilgi olarak sunulursa üretim çalışmalarında 20lt’lik bir akvaryum, az bir bitki, 3 DH’dan daha sert olmayan yumuşak bir su, pH=6,5 ve 22-23 °C su sıcaklığı ve 4-5 litre suya 2 çay kaşığı tuz atılması önerilmektedir. Akvaryum çok temiz ve çok az aydınlatılmış ve balıklar çok iyi bir şekilde beslenerek kondisyon kazandırılmış olmalıdır. Bir seferde 60-150 yumurta verebilirler. Yumurtlama olunca balıklar tanktan ayrılır. Yavruların yumurtadan çıkışı yaklaşık 1gün sürer. Yumurta ve yavrular ışığa karşı çok duyarlıdırlar. 5. güne kadar akvaryum karanlık tutulur. İlk günler yumurta sarısı daha sonra artemia salina larvası verilir. Ne yazık ki çok dikkatli çalışılsa bile yaşama gücünün çok az olduğu bildirilmektedir.
Kaynak: Akvaryum Balıkları Ansiklopedisi – Prof. Dr. Atilla Alpbaz
Merhaba,
Üretimi yapılabilmektedir. 1979 – 1987 arası senelerde üretimhanem vardı.
Karakin family ve tetra türleri üretimi yaptım. Bir çiftten 15 günde 70 yavru alınabilir.
Bazen 100 civarı olur.
Bu bilgi ülkemizde 5 kişide mevcuttur.
Saygılar
Rasim KAHRAMAN
Rasim Bey bu bilgilere nasıl ulaşabiliriz?
Merhaba benim black neon tetra balığım var. Yumurta bırakacak gibi görünüyor. 4-5 gün kadar oldu ama hala bırakmadı. Ayrıca tam olarak ne yapmamız gerektiğini bilmiyoruz. Sadece balıkları akvaryumun içinde ayrı bi bölüme koyduk ve yanına bir de erkek koyduk bir yerde öyle yazıyordu. Doğumuna yardım etmemiz gerekiyor mu?