Moli balığı farklı renk alternatifleri, kolay üreyen bir canlı doğuran olması, dolayısıyla ucuz ve kolay erişilebilen bir tür olması sebebiyle özellikle hobiye yeni başlayanlar tarafından sıklıkla tercih edilen popüler bir süs balığı türüdür. Doğal ortamı orta Amerika olan moli balığı; farklı renk, desen ve şekillerdeki varyeteleri ile meraklılarına bir çok seçenek sunar. Farklı varyeteleri birbiri ile melezleşebilir ve tanka renk katarlar.

Moli Hakkında Genel Bilgiler

Bakımı: Kolaydır, ancak su kirliliği, ısı dengesizliği, beyaz benek ve mantar hastalığına karşı hassastır.
Boy: En büyük türü 15 santimetredir. Genelde petshoplarda 3-6cm uzunluğundadır.
Karakteri: Barışçıldır. Erkekler dişileri sürekli çiftleşmek için kovaladığından, her 1 erkek moli için 2-3 tane dişi barındırılmalıdır.
pH: 7.0 ile 8.5 arası
Isı: 21-28°C arası olmalıdır. Üreme için uygun ısı 26°C’dir.
Su sertliği: 20-30 dGH
Tank hacmi: Ortalama moli başı 20lt hacim gereklidir.
Ömrü: 3-5 sene arasıdır. Balon moliler daha kısa yaşar.
Cinsiyet Tespiti: Moliler 3 aylık olduğunda cinsiyetleri çıplak gözle tespit edilebilir. Erkek balıklar daha zayıf ve narindir. Gonopodyum isimli anal yüzgeçleri sivridir. Dişiler daha iri ve şişmandır.

Moli Balığı Bakımı

Moliler hafif sert suları sever. pH 7.0 ila 8.5 arası olmalıdır. Sık doğurup ürediği için hacmi geniş tanklarda bakılmalıdır. Hepçil olarak bilinmelerine rağmen ağırlıklı olarak bitkisel beslenirler. Zengin içerikli pul yem ile su üzerinden beslenebilirler. Oldukça barışçıl canlılardır. Ancak yüzgeçleri tetrazon gibi yüzgeçlere saldıran balıkların iştahını kabartabilir. Bu yüzden yüzgeç yiyen türlerle beraber bakılmamalıdır. 20-28 derece aralığında su sıcaklığını severler. Eğer tankınızda gebe bir moli varsa termostatlı ısıtıcınızı 26-28 derece aralığına ayarlamanız doğumu kolaylaştıracaktır. Kendi türlerinden balıklarla sosyalleşerek sürü kurmayı severler. Bu yüzden en az 6’lı gruplar halinde beslemenizi öneririz.

Moli Balığında Cinsiyet Ayrımı ve Üremesi

Moli balığının dişileri erkeklere kıyasla çok daha büyüktür. Erkekler doğumdan sonraki 3 aylık süreçte yetişkinliğe erişirken anal yüzgeci sivrilir ve gonopodium denen üreme organına dönüşür. Erkekler çiftleşmek için dişileri rahatsız ettiğinden; bir erkeğe karşı 2-3 adet dişi barındırılmalıdır. Üremesi için fazla bir gayret harcanmasına gerek yoktur. Yaşam koşulları sağlandıktan sonra kendiliğinden balıklar çift tutarlar. Gebelik süresi ortalama 28 gündür. Bol bitkili saklanma alanları olan tanklarda kolaylıkla doğum yapıp üreyebilirler. Ancak tankınızda böyle bir ortam yoksa doğumdaki kurtulma oranını yüksek tutmak için canlı doğuran yavruluğu kullanabilir, yavrulara doğumdan sonraki 2-3 hafta boyunca bu kapta bakabilirsiniz. Moliler’in üretim süreci lepisteslerin üretim sürecine oldukça benzerdir. Bu yüzden lepistes üretimi isimli yazımızı okumanızı da tavsiye ederiz. Her ay yavru verirler.

Moli Balığının Hamile Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Black molly (siyah moli) türünde hamilelik karnın şişliğinden anlaşılabilir. Diğer renklerde karının anüs bölgesinde siyahlık gözlemlenir.

Moli Balığı Doğum Belirtileri

Doğum zamanı yaklaştıkça moliniz tenha yerlerde kalmayı tercih edecek ve saklanacaktır. Bu doğumun yaklaştığının göstergesidir. İçgüdüsel olarak yavruları avcı balıklardan korumaya çalışır. Bu durumda molinizi doğum tankına veya yavrulağa ayırmanız gerekir.

Moli Balığı Türleri

Akvaryumcularda en sık görebileceğiniz türleri Black Molly (Siyah Moli), Ay Moli ve Balon Molidir. Bunların yanında kuyruklarına göre yelken yüzgeçli, kısa yüzgeçli türleri ve rengine göre de kavuniçi, gümüş, pas, siyah, yeşil yada altın renginde bir çok kombinasyona sahip bir süs balığıdır.

Moli Balığı Yemi, Diyeti ve Beslenmesi

Moli balıkları doğal ortamında bitkiler, yosunlar, kurtçuklar, kabuklular ve böceklerle beslenir. Bitkili akvaryumlarda ise yosun ve su yüzeyinde oluşan yağ şeridini yediği için tercih sebebi olmuşlardır.

Çok yem seçmeyen moli balıkları çoğu hazır yemi ve canlı yemi severler. Haşlanmış ıspanak, salatalık, akvaryum bitkileri ve bazı alg türlerini severek yerler. Günde birkaç defa az miktarda
pul yemlerle sağlıklı bir şekilde besleyebilirsiniz. Bununla birlikte artemia, tubifex kurdu ve kan kurdu gibi protein ağırlıklı yemlerle diyetleri desteklenmelidir.

Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Mantar ve Beyaz Benek hastalıklarına karşı diğer türlere göre daha hassas bir balık türüdür. Akvaryuma bir miktar akvaryum tuzu eklemek bu hastalıkların önlenmesinde yardımcı olabilir. Bunun yanında diğer tropikal balıkların maruz kaldığı hastalıklara da maruz kalabilir. Olgunlaşmış bir tankta bakılması ve tanka dışarıdan balık, bitki ve/veya dekor dahil edilmemesi dışarıdan bir hastalık gelmesini önleyecektir. Düzenli ve doğru diyetle beslenen, stresten uzak yaşayan, ısının sabit olduğu tanklarda moli balıkları hastalıklara karşı daha dirençli olacaktır.

Moli Balığı Hangi Balıklarla Yaşar?

Moli balıkları diğer canlı doğuran türleri ile birlikte aynı tankı paylaşabilir. Barışçıllardır ancak yüzgeç yiyen türler, moli balığının yüzgeçlerine göz dikebilir. Çöpçü balığı, vatoz, lepistes, diğer sazangiller, gökkuşağı balıkları ve küçük tetra türleri ile beraber yaşayabilirler.

Moli Balığı (Poecilia Sphenops)” yazısında bir düşünce

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir