Discus akvaryumları şüphesiz akvaryum hobisinde özel bir yere sahip. Özellikle de bitkili akvaryumlarda barındırılan discusların görselliği ise inanılmaz. AKTAM akvaristi profesyönel aquascaper Selçuk Durmaz’la Yılpa Gıda için tasarladığı discus akvaryumu üzerine konuştuk:
Rıza Sırman: Selçuk Bey, öncelikle bu güzel tasarımınızdan dolayı sizi tebrik ederiz. Gayet etkileyici bir tank olmuş. Tasarımın etiketinde AKTAM diye bir oluşumu görüyoruz. Öncelikle rica etsem bana biraz AKTAM‘dan bahseder misiniz?
Selçuk Durmaz: AKTAM, Akvaryum Tasarım Malatya‘nın kısaltması olarak kullanılmaktadır. Akvaryum Tasarım Malatya olarak akvaryumların birer sanat eseri olduğuna inanıyoruz. Hayal olan görüntüyü; teknoloji, beceri ve sanat ile birleştirerek bir eser ortaya koymaya çalışıyoruz. AKTAM, Emeksiz Orman Çiftliği ve tasarımlarda Selçuk DURMAZ birlikteliğidir. Biz yani AKTAM; yapı olarak içindeki canlılar için sağlıklı bir ekosistem ile, benzersiz bir sanat eserinden oluşan aquascape akvaryumlarını; tasarlama ve idame ettirme hizmeti veriyoruz.
Rıza Sırman: Tasarımın Yılpa Gıda isimli müşterinize yapıldığını görüyorum. “Diskus Tankı” fikri müşterinizin fikri miydi? Yoksa bu fikir ve yönlendirme sizden mi geldi?
Selçuk Durmaz: Yılpa Gıda Malatya Şube Müdürü Sn. Ufuk Balaman uzun süredir hobi ile uğraş veren ve Discus aşkı olan bir akvarist. Beslediği Discus türleri için daha yaşanılır bir ortam kurmaya karar verip bize ulaşmıştı. Ortak fikir alışverişi yaparak, akvaryum ölçüsünden, son aşama olan tanka canlıların eklenmesine kadar tüm çalışmaları büyük bir titizlik içinde yürüttük. Netice olarak da bu son görüntüyü elde ettik.
Rıza Sırman: Diskus demişken çoğumuz diskusları su değerlerine hassas ve büyük tanklar gerektiren canlılar olarak biliyoruz. Sanırım tankın bu kadar büyük olmasının sebeplerinden biri de bu. Peki seçtiğiniz dekor ve zemin malzemelerinde ne tür seçimler yaptınız? Bu seçimleriniz su koşullarını nasıl etkiledi?
Selçuk Durmaz: Discus türleri akvaryum dünyasının en gösterişli ve ilgi çeken canlıları diyebilirim. Ben de yaklaşık 7 yıl kadar önce “akvaryumun sultanları” diye tabir ettiğim bu canlılar ile tanıştım yaklaşık 10 tür kadarını da tanklarımda besleme mutluluğunu yaşadım. Discus türleri sizin de söylediğiniz gibi korkulan, bakımı zor olarak tanımlanmış olduğundan maalesef ki çoğu hobici uzak durmayı tercih etmiştir. Asıl önemli konu tüm canlılarda olduğu gibi yaşamsal olgular sağlandıktan sonra sorunsuz olarak beslenebilecek en dayanıklı türdür.
İlk olarak yapılması gereken bu harika canlılar ile alakalı araştırma yaparak gereksinimlerin sağlanmasıdır. Genel olarak barışcıl bir yapıya sahip olması ile birlikte karma tanklarda bakılmaması gereken türlerdendir. Kendi türleri ile ise orta derecede agresif bir yapısı bulunmaktadır. Discus tanklarında genelde sade tasarımlar tercih edilmektedir. Kök parçaları ve rizomlu tür bitki tercihi ile görselliğin üst seviyelerde olduğu tanklar kurulabilir. Zeminde ise benim tercihim PH seviyesini su değerlerini etkilemeyecek tür kum tercihidir. Doğru olarak seçilen tüm materyaller ile sağlıklı bir tank oluşturulabilir.
Rıza Sırman: Tasarım hakkında da şunu sormak istiyorum. Bu kadar büyük ve birbiri ile uyumlu kaya ve ağaç dallarını arayıp bulmak zor olmalı. Bunları akvaryumculardan mı temin ediyorsunuz? Yoksa doğa gezileri yapıp doğadan temin edip mi kullanıyorsunuz?
Selçuk Durmaz: Özellikle bu tasarımda benim için ön sırada kök türleri, sonrasında kaya parçaları görsellik açısından çok önemliydi. Daha öncesinde de belirttiğim gibi ilk karar aşamasından sona kadar her şey titizlik ile seçildi. Kök türleri İstanbul ziyaretimizde bizzat bir çok firma gezilerek; son olarak Interzoo Petshop firmasından temin edilmiştir. Sizin aracılığınız ile de Ali Bey’e teşekkür etmek isteriz. Kaya türlerini ise Malatya’da yaptığımız doğa gezilerinden seçtik.
Rıza Sırman: Selçuk Bey peki bu tankın bu güzel formunu koruyabilmesi için nasıl bir peryodik bakım uyguluyorsunuz? Bakımlar sizin tarafınızdan mı yapılıyor? Yoksa müşterinizin de yapabileceği bakımlar mı?
Selçuk Durmaz: Bakım sorumluluğunu müşterimiz akvarist olduğu için kendisi sahiplenmek istedi. Periyodik bakımlar genel olarak haftalık %20 su değişimi(dip çekimi), su sıcaklılığının kontrol edilmesi ve 27-29 derecede sabitlenmesi ile sağlanıyor. Beslenme konusu da Discus türleri için önem teşkil eden bir diğer konu; %70 oranında canlı yemlerle balıkların beslenmesi gerekiyor.
Discus Akvaryumu Profili:
Ölçüler: 150 x 60 x 60cm
Hacim: 540lt
Armatür: 6x54W Hopar armatüre sahip. Aktif kullanılan florasan sayısı 4.
Işık Kaynakları: 1 adet Aquastar, 1 adet Grolüx, 1 adet Eheim Tropica ve 1 adet JBL Tropica
Fotoperiyot: 8 saat, fasılasız.
Filtrasyon: Eheim 2080 Dış Filtre ve pipo filtre
Hardscape: Red moor kökleri, doğadan renk tonuna uyumlu olarak seçilmiş kaya türleri, zeminde ise çöpcü,ve vatoz düşünülürek JBL Sansibar River
Flora: Anubias Petite Nana, Microsorum Pteropus Narrow, Microsorum Pteropus Trident, Bolbitis Heudelotii
Fuana: Discus’lar: Albino Red Cover, Albino Blue Diamond, Albino Golden, Fujired; Yardımcı türler: L144 Albino Longfin, Zebra Cüce Vatoz (Hypancistrus Zebra), Panda Çöpcü