Bir çok hobi gibi akvaryum hobisi de, hobiciye ciddi maddi yük getiren bir hobidir. Ekipmanlar pahalı olduğu gibi, yanlış yapılan seçimler ise ikinci satın almalara ve daha ciddi mali kayıplara sebep olmaktadır.
Üretici firmalar ise ürünlerinin etkilerini reklam yoluyla abartarak maalesef ki kafamızı karıştırıp, yanlış seçimler yapmamıza sebep olmaktalar. Böylece sadece ceplerini doldurmakla kalmıyorlar, bizlerin ise tankta sağlamayı umduğumuz sağlıklı ortamı sağlamamıza yardımcı olamıyorlar ve tabiri caizse resmen paramızla rezil oluyoruz.
Aslında blog’umuzun ilk ürün değerlendirmesine bu kadar olumsuz ve üreticileri kötüleyen bir yazı ile başlamak istemezdim. Ancak twinstar nano’unun web sitesini inceledikten sonra böyle bir girişi uygun buldum.
İngilizcesi iyi olan hobiciler sitede ürünün direkt elektrikli bir yosun giderici olarak lanse edildiğini göreceklerdir. Ayrıca dünyaca ünlü bir çok akvaristin de (elbette teklif edilen para veya sponsorluk karşılığı) tavsiyesini görebiliyoruz. Elbette bu da, onlar kadar sağlıklı ve güzel tanklar kurmak hedefimizde olduğu için bizleri yeterince satın alma konusunda cesaretlendiriyor.
Ancak reklam sektöründe de belli bir deneyime sahip biri olarak söylemeliyim ki reklamlar her zaman ürünün etkisi abartılarak tasarlanır. Ürünün etkisinin abartılamayacağı tek resmi ve ciddi döküman ise ürünün patentidir. Bu yüzden alacağınız ürünün reklamından önce patentini incelemenizi ve ürünü kullanan kişilerin yorumlarını internetten incelemenizi öneririm.
Öncelikle siz makalemin devamını okumadan önce Twinstar Nano’nun ürün patentini paylaşmak istiyorum. İngilizceniz var ise de makalenin devamını okumadan önce bu ürün patentini okumanızı tavsiye ederim.
Patenti kısaca özetlemek gerekirse de, ürün aslında bir elektrikli yosun giderici değil, elektrikli bir strelizördür. Ürünün etkili olduğu patojenler ise:
- Staphylococcus Aureus
- Aeromanas Hyrophila
Twinstar nano, bir aylık bir kullanımda tanktaki Staphylococcus Aureus patojenini %71, Aeromanas Hyrophila patojenini ise %100 oranında yok etmektedir. Bu patojenlerin azalması ise sadece yosun oluşumunu azaltmakla kalmamakta balık ve karides gibi canlıların sağlığını da olumlu yönde etkilemektedir.
Bizim yanlışlıkla odaklandığımız yosun sorununa gelince bu patojenler tüm yosun çeşitleri üzerinde etkili değildir. Dolayısı ile ürünün web sitesinde de inceleyip bulabileceğiniz gibi:
Etkili Olduğu Yosun Çeşitleri
- Hair/Thread Algea (Saç yosunu)
- Brown Algea (Kahverengi Yosun)
- Blue Algea (Mavi Yosun)
- Fuzz Algea (Tüy Yosun)
- Green Dust Algea (Yeşil Toz Yosun)
- Green Spot (Nokta Yosun)
Etkisiz Olduğu Yosun Çeşitleri
- Green Water (Eugmeana – Yeşil su sorunu)
- Black Brush/Beard (Siyah Sakal Yosunu)
Bu sebeple; ürünü etkisiz olduğu yosun cinslerini gidermek amacıyla kullanıp ürünü kötüleyen ve hiç bir işe yaramadığını söyleyen kullanıcı yorumlarını forumlarda görmeniz muhtemeldir.
Ayrıca bahsettiğimiz gibi ürün direkt değil dolaylı olarak yosunlar üzerine etkilidir. Bildiğimiz gibi yosunlar sporlar ile üremektedir. Eğer tankınızda yosun sporlarının üremesi için yeterli koşullar varsa, filtrenizde yosun sporları birikmişse ve sürekli ürüyorlarsa, fazla yemleme yapıyorsanız, ışıklandırmanız ve/veya fotoperyodunuz yanlışsa, filtrasyonunuz tankınıza uygun değilse, fazla gübreleme yapıyorsanız, suyunuz henüz oturmamışsa ve nitrit/nitrat patlamaları yaşıyorsanız; muhtemelen bu ürünün yok edebileceğinden fazla tankınızda yosun oluşuyordur ve twinstar nano sizin için hiçbir işe yaramıyor ve tam bir para tuzağıdır diyebiliriz.
Ürünü kullanıp değerlendirmeden bir ürün değerlendirme makalesi yazmak aslında doğru değil. Ben de henüz bu ürünü kullanmadım. Ancak forumlarda gördüğüm kadarıyla bu pahalı ürünü alan veya alacak olan bir çok kişi bu ürün hakkında yeterli bilgi sahibi olmadan sadece gözlemlerine ve söylemlere dayanarak değerlendirmelerde bulunuyordu. Ben de zamanında twinstar nano hakkında yaptığım araştırmaları ve ürün sitesinden artık paylaşılmayan ürün patentini siz hobiciler ile paylaşmak istedim. Umarım faydalı olabilmişimdir. Makalenin altına ürün ile ilgili deneyim ve fikirlerinizi yorum olarak paylaşabilirseniz çok sevinirim.
Rıza Bey öncelikle bu güzel bilgilendirme yazınız için teşekkür ederim. Twinstar’ı kullananlar iki cepheye ayrılmış durumda. İşe yarıyor diyenler cephesi forumlardaki gözlemime göre işe yaramıyor diyenlerden bir nebze fazla. Tabi dediğiniz gibi ürünün çıkış noktasını kaçırmamak gerekiyor. Sitesinden anladığım kadarıyla etkili olabilmesi için yeni kurulumlardan 5 gün sonra tanka eklenip kullanılması gerekiyor. Oturmuş bir tankta eğer bir kişi yosun problemi yaşıyorsa onun için Twinstar pek etkili bir çözüm olmayacaktır.
“Twinstar nano, bir aylık bir kullanımda tanktaki Staphylococcus Aureus patojenini %71, Aeromanas Hyrophila patojenini ise %100 oranında yok etmektedir. Bu patojenlerin azalması ise sadece yosun oluşumunu azaltmakla kalmamakta balık ve karides gibi canlıların sağlığını da olumlu yönde etkilemektedir.”
Sadece yukarıdaki yorumunuzdan bile bu ürünün denenmesi taraftarıyım. Siparişimi 2 hafta önce vermiştim. Bakalım geldiğinde bende gözlemlerimi paylaşırım.
Cihan Bey, yorumunuz için de ben teşekkür ederim. Ben de sizin gibi oturmuş bir tankta yaşanan yosun probleminde Twinstar’ın kökten çözüm olacağını düşünmüyorum. Ayrıca patentte ismi geçen patojenlerin yosunlanma ile ilişkisini de anlamak için bir araştırma yapmak gerekli bence.
Merhabalar. Kendim twinstar ürününe benzer bir ürün yaptım. CO2 ve twinstar’ı günde 2 saat çalıştırıyorum. Yaklaşık 15 gün oldu, sonuç bitkilerim çok sağlıklı ve yosuna dair hiç bir iz yok. Şimdilik bakalım sonu ne olucak 🙂
Hakan Bey DIY Twinstar Nano nasıl yapılır? Bize biraz bilgi verir misiniz?
Rıza bey merhaba,
Dıy twinstar yapımı ile ilgili en güzel videolardan biri bu. Videodaki hazır şablonlar dekotadan yapılmış. Bir reklamcıya gidip rica etseniz, parça dekotalardan size o aparatları yapabilir. 15/20 TL gibi bir ücret alır tahminimce. İşin diğer gerekli kısmı zaten süzgeçlerde bulunan inox yani paslanmaz teller 3/5TL’lik ürünlerdir. Güç kaynağı olarak benim internette gördüğüm kadarı ile 12/20v arası kullanım söz kounusu. Ama sizin paylaştığınız patent içinde Twinstar’ın kaç V adaptör kullandığı ile ilgili bir açıklama göremedim.
Yani kısacası bu cihazı dıy olarak hemde aynı görsel ile yapmanın maliyeti maksimum 50 TL ve biraz el becerisidir.
Aynen Mehmet Bey, çok ekonomik bir şekilde DIY olarak yapılabilir twinstar nano. Ancak yine de kaç volt ve amper ile çalıştığını öğrenmek lazım.
merhaba,twinstar nano nekadar süre çalışması gerekli.yani süreklimi çalışacak yada belli aralıklarla kaçar dakika çalışacak.
bununla ilgili bilgi verebilirmisiniz.
teşekkür ederim
Merhaba, henüz kullanmadığım için bilmiyorum Twinstar nano günde ne kadar çalıştırılmalı. Fakat UV filtre gibi bu ürün de strelizör vazifesi gördüğünden; 4-5 saat aralıklarla 1 saat çalıştırılsa iyi olur diye düşünüyorum.
Merhaba adaptörü 15v
Merhaba, peki bu ürün yararlı olabilecek kimi bakterileri de öldürmez mi? Bir diğer sorumda: akvaryumdaki bitkilere zarar verir mi?
Merhaba Deniz Bey, yararlı bakterileri öldürmez. Akvaryumdaki bitki ve canlılara herhangi bir zararı yoktur.
Twinstar Super S modelinin [ 15V – 2A ] tüm adaptör detayları saniye 0:15 ‘ de mevcuttur. https://www.youtube.com/watch?v=asO9dv5WIO8
Bilgi için teşekkürler Semih Bey 🙂
Güzel bir konu ve iyi bir yaklaşım. Emeğinize sağlık.
Teşekkürler Seyhan Bey.
Twinstar mantığı aslında en basit tabiri ile suyu havalandırma meselesidir. Akarsular akarken su havalanır, güllerin üzerinde dalgalar olur. Bu dalgalar ve akış sırasında suya ozon karışır. Bu ozonun içinde oksijen hidrojen bulunur. Yosunların birçoğu oksijeni ve hidrojeni sevmez. Peki suyu havalandırmak için biz de akvaryumu deli gibi çalkalayacak mıyız?
Elbette buna gerek yok. su H2O olduğuna göre aslında elimizde mevcut bir malzeme var suyun kendisi. Suyu elektrolize ederek hidrojen ve oksijene ayırıp içerideki küçük kabarcıkların su içinde dağılmasını sağlayabiliriz. Bunu da twinstar tarzı cihazlar yapabiliyor. Tabi bu bahsettiğim olay çok ekstrem akvaryumlar için geçerli.
Bazı amazon bitkilerine aşırı güçlü ışık verildiğinde tam kırmızı elde edebiliyoruz. Ama bunun dezavantajları da var. Aynı oranda yosunu da beslemiş oluyoruz.
Bir yandan bitkinin rengini güzelleştirmemiz bir yandan da yosun ile başa çıkmamız gerekiyor. Hem ayranımız dökülmesin hem de bazı kötü şeyler yaşanmasın istiyoruz.
İşte bu twinstar hem ayranımızı dökmüyor hem de kötü şeyler yaşatmıyor.
Suyun ısı ile kaynayıp içinde çözülen gazların açığa çıkıp akvaryumda avel avel dolanıp atmosmere karışıp gitmesinde akvaryum için faydalı olabilecek bir mantık göremiyorum.
Isı ile kaynamıyor Mehmet Bey. Elektroliz yöntemi ile gazlar ayrışıyor.