Bu yazıda TROPICA tarafından bir bitkili akvaryumun kurulumu ve 90 gün boyunca uygulanması gereken öneriler yer almaktadır. Ayrıca Tropica tarafından yapılan bu önerileri uygulayan kişililerin önerilerine de yer verilmiştir.

Önemli not: Yazıyı sonuna kadar dikkatlice okumadan kuruluma başlamayın.

TROPICA 90 Gün Bitkili Akvaryum Kurulum Programına Başlangıç

Öncelikle kurulum aşamasında ve kurulumdan sonra size yardımcı olacak malzemelerin temin edilmesi önemlidir (zemini toparlamak için spatula, eğik uçlu bitki ekim cımbızı, eğik uçlu budama makası, difüzör, hava hortumu, zaman ayarlı priz, CO2 indikatör seti, sıvı gübre vb.)

1- Kurulacak bitkili akvaryumun dekorasyon malzemelerinin seçimi (kaya ya da kök gibi); Bu aşamada seçilen dekorasyon materyallerinin seçimi tamamen sizin zevkinize kalmıştır ancak seçtiğiniz kaya ve köklerin suya zararlı element ya da madde salınımını engellemek için kurulumdan önce kaynatılmasında ve iyice temizlenmesinde fayda vardır.

Dekorasyon materyalleri akvaryuma yerleştirilmeden önce akvaryum tabanı bir sprey şişe aracılığı ile dikkatlice ıslatılmalı (bu işlem akvaryumu su ile doldurduğunuzda tabanda mümkün olduğunca az hava kabarcığı oluşmasına yardım eder) ve 1 cm’lik substrat kum tabana yayılmalı. Daha sonra tanecik boyutu 2-5 mm civarı değişen bitki kumunuzu en az 4 cm kalınlığa erişene kadar tabana yayın.

Not: Substrat kum; aslında akvaryumları için hazırlanan tüm akvaryum kumları substrat soil yani substrat kum olarak tanımlanabilir ancak herhangi bir maddi kaygınız yok ise bakteri içerikli substratlar tabanda kullanılabilir.

Unutulmaması gerek ki bitkili akvaryumunuzda kullanacağınız kum sağlıklı bitki yetişmesi ve canlılar için en önemli materyaldir ve akvaryum kurulduktan sonra değiştirilmesi imkansızdır. Bu nedenle seçilen kumun kalitesinden ödün verilmemelidir. Ticari olarak satılan kilosu 3 tl den 20 tl ye kadar akvaryum bitki kumu bulmak mümkün. JBL manado, ADA amazonia, Tropica soil ve hagen bunlardan birkaçı. Bu kumlar arasında fırınlanma özellikleri tanecik boyutları ve su değerlerini değiştirme gibi farklılıklar vardır. Örneğin hagen demir içeriği çok yüksek bir kumdur ve suya salınımı durana kadar özellikle zemin canlılarına zarar verir. Bunun dışında bütçenize göre uygun kum seçilip kullanılabilir.

2- Akvaryumda kullanacağınız bitkilerin hazırlanması; Bitkilerin tamamının kurulum aşamasında sürekli nemli olmasına ve kurumamasına dikkat edilmeli bu amaçla sprey şişe size yardımcı olacaktır, sürekli bitkilerin üstüne su sprey vasıtası ile sıkılıp ıslatılmalı. Arka, orta ve ön plan bitkilerinizi zemini dağıtmadan dikkatli bir şekilde ekin.

3- Akvaryumunuza bitkilerinizi ekip dekorasyonu tamamladıktan sonra direk toprağın üstüne tutmadan bir sünger ya da plastik aracılığı ile dikkatli ve yavaş bir şekilde su ile doldurunuz. (Musluk suyu kullanılması ilk aşamada tercih edilmez su pH’sı 6,3-8,2 arasında olması önemlidir). Su eklediğinizde suyunuzda bulanıklık olacaktır. Hemen paniğe kapılmayın bu çok normal bir durumdur ve en fazla 1 hafta içinde suyunuz berraklaşacaktır.

4- Aydınlatmanın ayarlanması; zaman ayarlı prizinizi toplam 6 saat (3 saat açık-2 saat kapalı-3 saat açık) açık kalacak şekilde ayarlayın. Aydınlatma seçiminiz akvaryum hacmine göre bitki yoğunluğunuza göre yapmanız gerekmektedir. Ortak kanı litre başına 0,5 watt’lık aydınlatmadır. Aydınlatmanızın enerjisi kadar spektrumu da önemlidir. Aydınlatma temin etmeden önce bu konu ile alakalı makaleleri okumanız size çok yardımcı olacaktır.

5-Filtrenizi ve CO2 desteğinizi çalıştırın. Bitkili akvaryumlarda kullanılacak filtre çok önemlidir ilk aşamada askı filtre kullanılmaması tercih edilir çünkü su içindeki CO2‘yi uçurur ve bitkilerinizin gelişimini yavaşlatır, iç filtre akvaryum içinde bir sirkülasyon sağlar ancak özellikle ince yapraklı zemin bitkileri için istenmeyen güçte bir akım oluşturabilir. Bitkilerin su içinde çok fazla sallanması köklenmelerini engeller.

İster mayalı sistem ister tüp ile CO2 desteği sağlanması önemlidir. Unutulmamalı ki bütün bitkiler CO2 ister sadece ihtiyaç oranları farklıdır.

Kurulum yaptıktan sonra filtrenin, aydınlatmanın ve CO2‘nin çalıştığından emin olun ve bugünü 1. Gün olarak not edin.

3. GÜN

%50 su değiştirin. Değişim için kullandığınız suyun musluk suyu olmamasına dikkat edin. Ayrıca bugün akvaryumunuza alg yiyici koyma zamanı. Alg yiyici için ilk olarak önerilen karidestir, her 5lt’ye bir karides olacak şekilde eklenecek karides sayısını hesaplayın ayrıca cüce vatoz, sae (küçük boyda olması önemli sae büyüdükçe alg ile değil yemle beslenmeye başlar) ve otocat balığı ekleyebilirsiniz. Canlı ekleme esnasında sudaki CO2 düzeyini gözlemlemeniz için indikatör seti kullanın aşırı karbondioksit canlılarınızın zehirlenmesine ve ölmesine neden olacaktır. Suyun yüzeyini ve görünür bölgedeki kopmuş yaprak ve çürümüş yaprakları akvaryumunuzdan uzaklaştırın.

7. GÜN

%50 su değişimi yapın çürümüş ve deforme olmuş yaprakları uzaklaştırın.

10. GÜN

%30’su değiştirin. Şayet suyunuz alg (yosun) problemi nedeni ile rengi bulanıklaşmış ya da yeşermiş ise filtrenizi kontrol edin ve filtre süngerini temizleyin ayrıca her iki günde bir %75 su değişimi yapmanız gerekebilir eğer halen alg sorunu yaşıyorsanız aydınlatmayı 2 gün kapalı tutun ve aydınlatmayı kapamadan önce ve sonra %75 su değişimi yapın.

14. GÜN

%30 su değişimi yapın. Filtrenizin, CO2 desteğinizin ve aydınlatmanın düzgün çalıştığından emin olun. Bugün uzamış bitkilerinizi ve çürümüş yaprakları budayın. Budama sadece bitki kesme işlemi değildir dekoratif şekilde budamaya dikkat edin.

17. GÜN

%30 su değişimi yapın. Şayet sakal yosun oluşumu gözlemliyorsanız bu yosunları mekanik olarak sünger ya da diş fırçası ile silerek temizlemeniz gerekmektedir. Alg yiyici canlı sayısını artırabilirsiniz.

21.GÜN

%30 su değiştirin. Ayrıca bugün sıvı gübre eklemeye başlayacağız. Temin ettiğiniz sıvı gübre makro (potasyum, fosfor, demir ve azot) ve mikro elementleri içermelidir. Tropica, Shrimps Forever ya da Dennerle gibi markaların sıvı gübreleri mevcuttur. Satın aldığınız sıvı gübrenin üzerinde litre başına ne kadar sıvı gübre kullanacağınız yazılıdır. Bugün sıvı gübre üstünde yazan miktarın yarısını uygulamaya başlayın. Azot ve fosfor uygulamamanız önerilir. Ayrıca aydınlatma periyodunu 8 saate çıkarın (4 saat açık-2 saat kapalı-4 saat açık).

28. GÜN

%30 su değiştirin. Çürümüş yaprakları uzaklaştırın. Satın aldığınızı sıvı gübrede önerilen miktarın yarısını kullanmaya devam edin. Yosunları temizleyin.

35.GÜN

%30 su değiştirin. Filtrenin, CO2‘nin ve aydınlatmanın çalıştığına emin olun. Satın aldığınızı sıvı gübrede önerilen miktarın yarısını kullanmaya devam edin. Yosun ve çürümüş yaprakları temizleyin.

42.GÜN

%30 su değiştirin. Filtrenin, CO2‘nin ve aydınlatmanın çalıştığına emin olun. Satın aldığınızı sıvı gübrede önerilen miktarın yarısını kullanmaya devam edin. Yosun ve çürümüş yaprakları temizleyin. Ayrıca aydınlatma süresini 8 saatten 10 saate çıkarın. Bu artış yosun oluşumunu hızlandırabilir bırakın alg yiyiciler işini yapsın ve mekanik temizliği ihmal etmeyin.

Ayrıca bugün akvaryumunuza balık türü ekleyebilirsiniz.

49. GÜN

%30 su değiştirin. Filtrenin, CO2‘nin ve aydınlatmanın çalıştığına emin olun. Satın aldığınızı sıvı gübrede önerilen miktarın yarısını kullanmaya devam edin. Yosun ve çürümüş yaprakları temizleyin.

Bu aşamada uzamış bitkilerinizi kısaltma zamanı. Kullandığınız bitki türüne bağlı olarak kalın kök-sap içeren bitkilerinizi (örn. Bacopa Monnieri) kesip, kestiğiniz kısmı tekrar ekebilirsiniz ancak ince bitkiler (örn. parvula mini) tekrar ekilemez.

56. GÜN

%30 su değiştirin. Filtrenin, CO2‘nin ve aydınlatmanın çalıştığına emin olun. Sıvı gübrelemede önerilen miktarı uygulamaya başlayın ayrıca artık azot ve fosfor da ekleyebilirsiniz. Şayet azot ve fosfor ekleyecekseniz gübrelemeyi ½ dozda yapmaya devam edin ve her gün gelişimi gözlemleyin. Yosun oluşumu yok ise satıcı firma tarafından önerilen miktarda sıvı gübre eklemeye başlayın.

63. GÜN

%30 su değiştirin. Filtrenin, CO2‘nin ve aydınlatmanın çalıştığına emin olun. Sıvı gübre ekleyin, yosun temizliği yapın ve gerekli ise budama yapın.

70. GÜN

%30 su değiştirin. Filtrenin, CO2‘nin ve aydınlatmanın çalıştığına emin olun. Sıvı gübre ekleyin, yosun temizliği yapın ve gerekli ise budama yapın. Büyümeyen bitki varsa bu bitkiyi akvaryumdan uzaklaştırın.

77.GÜN

%30 su değiştirin. Filtrenin, CO2‘nin ve aydınlatmanın çalıştığına emin olun. Sıvı gübre ekleyin, yosun temizliği yapın ve gerekli ise budama yapın. Büyümeyen bitki varsa bu bitkiyi akvaryumdan uzaklaştırın.

84.GÜN

%30 su değiştirin. Filtrenin, CO2‘nin ve aydınlatmanın çalıştığına emin olun. Sıvı gübre ekleyin, yosun temizliği yapın ve gerekli ise budama yapın. Büyümeyen bitki varsa bu bitkiyi akvaryumdan uzaklaştırın.

90.GÜN

Akvaryumunuz artık tamamen dengede. Berrak su, tam formunda bitkiler ve şayet taban bitkisi kullanmışsanız tabanı tamamen sarmış bir şekilde görüyor olmalısınız. Zemini bozmadan bitki çıkarabilir yeni bitki ekleyebiliriniz. 90 günlük sabrın sonunda hobinizin tadını çıkarın…

Çeviren: Hamit Hakan Alp

TROPICA 90 Gün Bitkili Akvaryum Kurulum Uygulamasını Telefonunuza Yükleyin

TROPICA 90 Gün Akvaryum Kurulum Programı” yazısında 12 düşünce

  1. uğur diyor ki:

    Toplam 6 saat (3 saat açık-2 saat kapalı-3 saat açık) açık kalacak şekilde ayarlayın diye çevirmişsiniz ama orijinal metinde böyle bir şey yok, aksine kesintisiz aydınlatma öneriyor Tropica.

    • Rıza Sırman diyor ki:

      Merhaba Uğur Bey,

      Ben çeviriyi 11 Kasım 2017 tarihinde yayınlamıştım. Şimdi sizin yorumunuz üzerine orijinal metni tekrar gözden geçirdim, sadece bahsettiğiniz kısım değil makalenin tamamı güncellenmiş. Hatta benim çevirim ilk intro paragrafı, 5 önemli madde ve gün 3 diye başlıyor. Güncelinde ise direkt intro ve gün 1 diye başlamış. Fasılalı olup olmadığı güncel metinde belirtilmemiş: “We recommend that you start with only 6 hours light per day.”

  2. uğur diyor ki:

    Merhaba Rıza bey,
    İlerleyen kısmlarda şu ifade geçiyor:
    (42.gün)We recommend a total/coherent light period, i.e. avoid e.g. turning on the light for 2 hours in the morning and then 10 hours later in the day .
    Ben de fasılalı aydınlatmanın alglerden çok bitki gelişimine zarar verdiğine dair yazılar okuduğumdan yeni tankımda sürekli aydınlatma deneyeceğim için özellikle dikkat ettim.

    • Rıza Sırman diyor ki:

      Sağolun Uğur Bey bu bilgiyi paylaştığınız için. Demek ki orijinal metin benim tercümemden sonra güncellenmiş. Biz de güncellemenin notunu burada kaydetmiş olduk sayenizde. Teşekkürler…

  3. Ziya gürçınarli diyor ki:

    Merhabalar çok arastırmama rağmen bulamadığım bir soruya yanıt verirseniz çok memnun olurum. Akvaryumumdaki bitkiler 2-3 haftadır inanilmaz derecede gövdelerinin her yerinden kök dalları çıkardılar. Bitkilerden daha çok kökler akvaryumu kapladı. CO2 sistemim var, gübrelemeye çok dikkat ediyorum. Ayrıca fotosentez gözleyemez oldum. Bitkilerin büyüme hızı çok yüksek. Nerede hata yapıyorum? Yardımcı olursanız cok sevinirim.Selamlar saygılar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir