Bitkili akvaryumda su değişimi tatlı su ortamlarındaki akıntı, buharlaşma ve yağmurun simülasyonu olarak düşünülebilir. Doğal tatlı su ortamları genellikle bir yeraltı tatlı su kaynağından beslenir ve bazı tatlı su kaynakları tuzlu suya akar. Bu doğal bir su değişimidir. Bunun yanında böyle bir sirkilasyona sahip olmayan kapalı tatlı su sistemlerde ise mevsimsel buharlaşmanın sebep olduğu su kaybını yağmur besler.

Akvaryumda Su Değiştirilmezse Ne Olur?

Akvaryum da kapalı bir sistemdir. Yani balık, bitki ve diğer canlıların organik atıkları zamanla su içerisinde birikir. Bu birikim kümülatif olarak artacağından su değişimi yapılmadığı takdirde ilerleyen zamanlarda suyun renginin değişmesi, bulanıklık, kötü koku ve yosun gibi belirtiler gözlemlenir. Bu belirtiler akvaryumunuzun suyunun kalitesinin düştüğüne işarettir ve canlılarınızın sağlığı risk altındadır. Daha da ilerleyen zamanlarda hastalıklar ve ölümler gibi kötü durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Hangi Periyorlarla ve Ne Oranda Su Değişimi Yapmak Gerekir?

Miktar olarak benim size tavsiye edeceğim oran en az %20’dir. Ancak tankınızdaki canlı yoğunluğuna oranla %50’ye kadar su değişimi yapabilirsiniz. Ve yine bence su değişimi için en uygun periyot haftada bir kez. Ancak iyi bitkilendirilmiş ve canlı yükü az olan bir tankta iki haftada bir de su değişimi yapabilirsiniz. Bu karar aslında tamamen size kalmış. Gözlemleriniz gibi nitrat ve fosfat test kitleri, ayrıca TDS metre de size bu kararınızda yardımcı olacaktır. Suyunuzda canlı yükü biriktikçe TDS(Total Dissolved Solvents – Çözünmüş Madde Miktarı) da artacaktır. Ayrıca nitrat fazlalığı tek başına canlılar için risk oluşturduğu kadar fosfat fazlalığı ile birlikte de yosunu tetikleyen bir etmendir. Haftalık su değişimlerinizden önce ve sonra bu ölçümleri yaparak su değişim periyodu ve miktarınıza karar verebilirsiniz.

Su Değişimi Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?

Öncelikle değişim yapacağınız suyun klor içermemesine dikkat etmelisiniz. Klor canlı bakteri kültürlerini öldüreceğinden filtrasyonunuzu sekteye uğratabilir. Değişim için kullanacağınız suyu en az 1-2 gün önce ağzı açık bir kapta bekleterek klorun uçmasını sağlamalısınız. Klorun uçmasını hızlandırmak için hava motoru ve hava taşı kullanabilirsiniz. Bunun yanında değişim suyunuzda AF Water Conditioner veya Sera Aquatan gibi katkı maddelerini kullanarak klor, kloramin, arsenik, siyanür, bakır gibi toksik elementleri ve diğer ağır metalleri temizlemenizi öneririm. Değişim yapacağınız tankın ısısı ile değişim suyunun ısının eşit olması da canlılarınızın bu değişimden olumsuz etkilenmesini önleyecektir.

Ayrıca, tankınızdan belirlediğiniz oranda suyu çektikten sonra, hazırladığınız taze değişim suyunu akvaryuma ne kadar yavaş eklerseniz canlılarınızın şok yaşama riskini de o kadar azaltırsınız. Hortum tutucu askılık ve vana gibi küçük araçlar su değişimini zahmetsizce ve yavaşça yapmanızda işinize yarayacaktır.

Bitkili Akvaryumda Su Değişimi” yazısında 10 düşünce

  1. ilker diyor ki:

    Merhaba,

    Buharlaşan suyu eklemek bir nevi su değişimi değil mi?
    Bu durumda da haftalık su değişimi öneriyor musunuz?

    • Rıza Sırman diyor ki:

      Buharlaşan su yerine su eklemek su değişimi değildir. Suyunuz buharlaştığında suyun içinde çözünmüş maddeler tankınızda kalır, su saf olarak buharlaşır. Böylece suyunuzun içindeki çözünmüş madde miktarı (TDS) artar. Üzerine çeşme suyu eklediğinizde bu değer daha da fazla artacaktır. Suyunuzu seyreltmek için mutlaka su değişimi yapmalısınız.

  2. ilkfer_48 diyor ki:

    Tüm bilgiler için teşekkürler. Bitkili akvaryumda su değişimi yaparken dipten süpürme yapmak, dip çekimi yapmak mı, yoksa yüzey ya da orta kısımdan mı çekim yapmalı? Bitkili tankta dip çekimi yapılmamalı gibi bilgiler hatırlıyorum?

    • Rıza Sırman diyor ki:

      Güzel bir noktaya parmak bastınız. Bitkilide dip çekimi yapılır/yapılmaz gibi sert klişe kurallara kulak asmayın bence, tankınızın nasıl bir bakıma ihtiyacı var onu tespit edip uygulayın. Mesela, zemine henüz yeni cuba diktiyseniz dip çekimi esnasında bu bitkiler köklerinden çıkabilir. O yüzden bu durumda dip çekimi yapmak iyi olmaz. Ancak cuba olgunlaşıp zemini kapladıktan sonra cubanın üstünden dip çekimi yapmak, yaprak aralarına oturan tortuyu temizleyecektir. Aynı zamanda bitkilendirilmemiş, kum ve/veya çakıldan oluşan bölgeleri dip çekimi yapmak da zeminin daha temiz görünmesini sağlar. Dibe çöken tortular, canlılar için sağlık açısından olumsuz bir koşul oluşturmaz; sadece görsel açıdan hoş durmayabilir. Dipten mi, yüzeyden mi, orta kısımdan mı çekim yapmalı diye sormuşsunuz, tankınızın sirkülasonu iyiyse serbest su kolonunda nereden çekim yaptığınızın bir önemi yoktur. Ancak yine de tortu temizlemek ise amacınız, diplerden çekim yapmakta fayda var.

  3. Mehmet diyor ki:

    Sump sisteminde su değişimi nasıl yapılmalı? 150 litre sump + 300 lite tank şeklinde akvaryumum var ve her gün 25 litre su ekliyorum. Otomatik ekleniyor her gün çeşme suyu. Bu doğru bir değişim yöntemi midir? Değilse doğrusu nedir?

    • Rıza Sırman diyor ki:

      Mehmet Bey buharlaşan suyun yerine yenisi eklendikçe sudaki çözünmüş madde miktarı artacaktır. Suyu seyreltmek ve bunun içinde tanktan su çekmeniz, tahliye etmeniz gerekli. Sizde birikme oluyor. TDS metre ile kontrol edin. 120-180 ppm (mg/L) aralığında tutmaya çalışın su değişimleri ile.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir