Hardscape bir su altı tasarımının omurgasıdır. Bitkilendirilecek ortamın sabit ve sert nesneler ile (kütük, ağaç dalları, kayalar, zemin malzemesi ile verilecek eğimler vs) tasarlanması aşamasıdır.
Hardscape tasarlanırken aceleci olmamakta fayda var diyebiliriz. Çünkü burada kullanılan dekor ve zemin malzemelerinin ileride tanktaki yerini değiştirmek çok mümkün olmayabilir.
Zemin Tasarımı
Zemin elbetteki bir akvaryum için tasarım açısından önemlidir. Ancak bitkili tanklarda tasarım açısından önemli olduğu kadar gübreleme açısından da önemlidir. Hardscape tasarımınızın ilk adımı zemini hazırlamaktır. Ancak zemine şekil vermeden önce zeminin altına gübre katmanı konulacaksa işe buradan başlamak gerekir.
Kumunuzu şekillendirirken bence dümdüz bir zemin yaratmaktan biraz kaçınmak gerekir. Çünkü doğada da asfalt kadar düz bir zemin görmek çok zordur. Bununla birlikte zemininizi arka bölüme doğru yükseltmek tankınızı daha derin gösterir.
Zeminde kullandığınız kumun rengi ve dokusu da tasarımın bir parçasıdır. Bu doku görüntüsünü zenginleştirmek için tasarımınıza göre birden fazla zemin malzemesi kullanabilirsiniz. Farklı renk ve dokularda kum ve çakıllarla patika yol, ufak bir çukur, bir kayanın kırıntıları gibi doğal yapılar oluşturabilirsiniz.
Kaya Kullanımı
Tatlı su akvaryumlarında en çok kullanılan dekor yapıları kayalar ve ağaç kütükleridir. Kaya kullanımında ise aynı renge ve dokuya sahip, farklı boyutlardaki kayaları tercih etmeniz akvaryumda daha doğal görünecektir. Ayrıca kullanacağınız kayaların suya salınım yapmayan kayalar olması tankınızın sağlığı açısından önemlidir.
Hardscape tasarımınızı yaparken kayaları tasarımınızın ihtiyacına göre ister zemin malzemesinin üzerine yerleştirebilir, isterseniz de henüz zemini kurmadan tankınıza yerleştirebilirsiniz. Böylece kayalarınız kuma daha batık bir şekilde görünecektir. Ancak bu yöntemi tercih ederseniz kayalarınızın tankın zeminine hasar vermemesi için altına ince bir katman strafor yerleştirebilirsiniz.
Kullanacağınız kayaların rengi ve dokusu elbette sizin zevkinize kalmıştır ancak lav kayaları sıkça kullanılan kayalardır. Sebebi ise kayaların içinde bol bol hava boşluklarının olmasıdır. Bu boşluklarda bakteri kültürleri yaşayabildiğinden lav kayaları akvaryumun filitrasyonuna olumlu etki eder. Ayrıca java fern ve anubias gibi rizomlu bitkilerin ve mossların tutunması için çok sağlıklı bir ortam oluşturur. Sahip olduğu kırmızı renk de tasarım açısından avantaja dönüştürülebilir.
Kütük Kullanımı
Hobide global olarak driftwood diye anılan ağaç parçaları tatlı su tasarımlarının vazgeçilmez parçalarındandır. Bu ağaç kütüklerinin en büyük derdi ilk alındıklarında veya doğadan toplandıklarında içlerinde tanin maddesi olmasıdır. Bu madde balıkların sağlığı açısından zararsızdır. Fakat akvaryumunuzun suyunun rengini sarıya ve kahverengiye çevirebilir. Bu istenmeyen bir durum gibi gözükse de Black water denen ve içinde çok miktarda ağaç dalı bulunan akarsuların taklidinde avantaja dönüşebilir.
Taninden kurtulmak için bolca bu kütükleri kaynatıp bir müddet suda bekletmek hem taninden arınmaları hem de kütüklerin artık suyun dibine battığını görmek için yeterli olabilir. Ayrıca bu kütükler hardscape aşamasından sonra; anubias, fern ve mossların üzerlerinde yetiştirilebileceği tasarım parçaları olarak da kullanılabilir. Böylelikle tankınıza kahverengi ile birlikte (farklı renklere sahip dallar da bulunmaktadır) yeşil rengini aynı anda yerleştirebilirsiniz.
Hardscape nasıl tasarlanmalıdır?
Benim hardscape tasarımı konusunda uyguladığım yöntemi sizlerle paylaşmak istiyorum:
Tasarımı yukarıda bahsettiğim şekilde kuru bir tanka uyguluyorum. Sonra ışığı açıp fotoğrafını çekiyorum. Arkasından oturup şekli izleyip gerekliyse bir değişikliğe gidiyorum ve tekrar resmini çekiyorum.
Bu şekilde bir kaç saat çalışıp resimlenmiş alternatifler üretiyorum. Ve alternatifleri inceliyorum. Resimleri hobiyle uğraşan arkadaşlarımla sosyal medyada paylaşıp fikirlerini alıyorum.
Aynı zamanda alternatifleri eledikçe ve elimde kalan alternatiflerin nasıl bitkilendirileceğini ve bitkilendirme bittiğinde nasıl duracağını düşünüyorum. Hatta bazen elimde kalan alternatifleri bilgisayarda fotomontajla bitkilendirip nasıl duracağını görmeye çalışıyor ve mümkünse fikir alışverişi yapıyorum.
Alternatif Yöntemler ve Teknikler Keşfedin!
Youtube başta olmak üzere diğer akvaristlerin hardscape konusundaki çalışmalarını ve tekniklerini takip etmenizi de öneririm. Örneğin dik bir zemin bitkisinin heyelana uğramaması için ne yapılabilir? Bir ağaç dalı bir kütüğe nasıl sabitlenir? Bir su altı ağacı nasıl yapılır gibi teknikleri takip edin. Bunlar yaratıcılığınızı geliştirecektir.
Doğa Gezilerine Çıkın!
Haftasonları güzel bir doğa gezisine çıkmak hem size iyi gelecektir. Hem de tankınız için güzel kayalar ve kütükler bulmanız açısından sınırsız ve bedava bir kaynak olabilir.
Sayfada en yukarısında gördüğünüz 2-3 parça kütük ve 1 adet lav kayası ile yaptığım bir hardscape çalışmasıdır. Siz de hardscape çalışmalarınızı bizimle sosyal medya hesaplarımız üzerinden paylaşabilirsiniz. Birlikte fikir alışverişi yaparız 😉
Makalelerimizden haberdar olmak için bizi facebook sayfamızdan ve diğer sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.