Lepistes
Lepistes

Lepistes (Poecilia Reticulata) balıkları akvaryum hobisine ilk başlayanların, bakımı kolay, üretmesi kolay güzel bir canlı olarak satın aldıkları ve netice itibariyle hastalıklar sebebiyle yitirilen bir balık türüdür diye bahsetmek istiyorum. Üretimi kolay canlıların piyasada değerleri düşüktür. Renkli ve ucuz olmaları da piyasadaki popülerliğinin bir sebebidir.

Oluşan yanlış kanının aksine aslında lepistesler hassas canlılardır. Amatör akvaristler tarafından da yanlış filtreleme, aşırı yemleme, yanlış ısı koşulları gibi sebeplerle kolayca hastalanır ve ölürler.

Sazangiller familyasından olan bu canlılar aquascaping hobisinde de renkleri sebebiyle tercih edilmektedir. Hızlı üremelerini engellemek için dahil edeceğiniz aquascape projesinde sadece erkeklerini barındırabilirsiniz.

Lepistesleri alıp üretmek de farklı bir zevktir. Akvaryumunuzun içini hem renkleri, hem de neşeli yüzüşleriyle canlandıran bu balıklar, piyasada genelde kırma olarak bulunurlar.

Lepisteslerin Bakımı ve Üretimi

Bitkili Akvaryumdaki Lepistesler
Bitkili Akvaryumdaki Lepistesler

Bu balıkların bakımı için temel akvaristlik yeteneklerinizi geliştirmeniz aslında yeterli olacaktır. Doğru ısı ve su koşulları, düzgün bir filtrasyon ve kaliteli bir yemleme ile renklerinin daha da canlandığını gözlerinizle görebilirsiniz. Üretimi için ise popülasyonunuzun 1 erkek için 2 dişi gibi bir orana sahip olması, çiftleşme kavgalarını engellemenize yardımcı olacak, erkeklerin dişilerinize zarar vermesini önleyecektir. Yavrularını yumurta değil de canlı olarak doğuran bu balıklar maalesef ki yavrularını yerler. Bu yüzden bol bitkili akvaryumlar ve aquascape akvaryumları doğum için çok uygun tanklardır. Böyle bir ortamınız yoksa yavruluk kullanarak da yetişkinlerden yeni doğanları koruyabilirsiniz.

Lepistesler kolay üretilebildikleri için gelir kaynağı yaratabilir canlılar olarak görülürler. Ancak piyasa değerlerinin düşük olması biraz isteğinizi kırabilir. Ender varyeteler üretmeyi başarabilirseniz, hobiye harcadığınız maddi kaynağı karşılayacak bir geliriniz olabilir.

Varyete Lepistesler

Ancak lepistes hobisini ileri götüren akvaristler, bu balıkların desenlerini, kuyruk yapılarını sabitlemek için, özel yemleme ve çiftleştirme çabaları içine girerler ve sonuçta sabit şekil ve renklerde lepistesler üretirler. Bu türlere ise varyete lepistes deniliyor.

Renklerine göre sınıflandırmada Full Red (tamamen kırmızı lepistesler), Moscow Blue (mavi lepistesler), Full Black (tam siyah) gibi varyeteler bulabilirsiniz.

Ayrıca desenlerine göre de snakeskin (yılan desenli) gibi sınıflandırmaların yanında, kuyruk ve yüzgeçlerine göre de sınıflandırmaları mevcut.

Ulusal ve Uluslararası Lepistes Organizasyonları

Ulusal ve uluslararası çapta bir çok lepistes sevdalısı akvarist organizasyonunu akvaryum hobisinde bulabilirsiniz. Ayrıca üretilen ender varyeteler için açık arttırma ve fuarlar da düzenlenmektedir.

Makalelerimizden haberdar olmak için bizi facebook sayfamızdan ve diğer sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz 😉

Lepistes” yazısında 2 düşünce

  1. Bahri diyor ki:

    Merhaba, ben hobiye yeni başladım ve akvaryumum 10-15 lt arası. Max kaç lepistes bakabilirim ve bu akvaryumumda iç filtre var. Sizce özellikle şelale ile bu filtreyi değiştirip, pipo filtre almalı mıyım? Yoksa mevcut filtrem ile devam edebilir miyim? Bir de ısıtıcım var, manuel kullanmama gerek var mı?Şimdiden teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir