Karma akvaryumlar, birden fazla türün aynı anda aynı tankta bakıldığı akvaryumlardır. Karma akvaryum kurarken bakacağınız balıkların hangi türlerle anlaştığına uyum sağladığına dikkat etmekte fayda vardır. Barışçıl bir türle, agresif bir türü aynı akvaryuma koymak ölümle sonuçlanabilir. Ayrıca birlikte yaşatacağınız her tür için de tankın gerekli koşulları (su koşulları, saklanma alanları, ışık vs) sağlaması gereklidir.
Hangi balık türü hangi tür ile yaşar?
Yukarıda gördüğünüz balık uyum tablosunda, iki türün kesiştiği hücrede E, H veya D yazmaktadır.
E – Evet anlamındadır. Bu iki türün aynı akvaryumda uyum içerisinde bakılabildiğini gösterir.
H – Hayır anlamındadır. Bu iki türün kesinlikle aynı akvaryumda bakılmaması gerektiği anlamına gelir.
D – Dikkat edilmesi gerektiğini anlatır. Akvaryumda her iki tür için de kendilerini koruyacakları saklanma alanları yaratılmalıdır ve bu canlıların kendilerini daha rahat ve stressiz hissedecekleri ortam sağlanmalıdır.
Ayrıca hangi türlerle karma akvaryumda, akvaryum bitkisi kullanabileceğinizi de tabloda görebilirsiniz. Yine de bitki seçiminde canlının davranışa göre karar vermekte fayda vardır.
Örneğin japon balığı akvaryumunda bitki için tabloda “dikkat edilmeli” demektedir. Bu konuyu araştıracak olursak da, japon balıklarının kumu ağızlarıyla tarayıp yem aradıklarını ve bu yüzden köklü bitkilere japon balıklarıyla bakamayacağımız sonucuna varırız. Ancak anubias ve java fern gibi tutunmacı ve/veya rizomlu bitkilere japon balığı akvaryumlarında yer verebiliriz.
Farkedileceği üzere bu tablo tür grupları arasında hazırlanmış bir tablodur. Bu tablo size fikir verse de o tam olarak bakacağınız canlıların uyumunu yine de araştırmanızı öneririz.
Teşekkürler. Çok yardımcı oldunuz.
Merhaba benim 120 litre akvaryumum var bunun içerisine cichlid türü balık almak istiyorum. 2 veya 3 tür her bir türden 2’şer tane alsam, toplam 6 adet yaşam alanı olarak uygun olur mu acaba? Bir de bu işe yeni giriyorum vatoz balığı hoşuma gidiyor. Bir adet de vatoz koysam olur mu? Bir de içerisine 1 adet pipo filtre 300’lük olanlardan ve hava duvarı koysam ayrıyetten tepe filtresi veya iç filtre koymama gerek var mı acaba? Bu işe merak saldım çok hoşuma gidiyordu ancak zamanım olmamıştı. Şimdi yapmayı istiyorum yardımcı olursanız gerçekten çok sevinirim 🙂
Miraç Bey cichlid konusunda uzman arkadaşlar daha iyi cevap verirler ancak ben dış filtre ve daha geniş bir tank tavsiye ederim.