Eski Tank Sendromu, oturmuş tanklarda amonyak ve nitrat seviyelerinin artması ve suyun pH derecesinin ani düşmesiyle ortaya çıkar. Buna fazla miktarda canlı barındırmak neden olabileceği gibi genellikle bakımların aksatılmasından kaynaklanır. Bu durum tankta uzun zamandır var olan canlıları da etkileyebileceği gibi, oturmuş tanka eklenecek yeni canlılar için çok tehlikeli olabilir.

Eski Tank Sendromunun Belirtileri

İlk belirtisi uzun zaman önce kurulmuş bir tankta yaşayan mevcut canlılar sağ kalıp, sağlıklı gözüktüğü halde; yeni eklenen canlıların ölmesidir. Bunun sebebi, eski balıkların suyun dengesine ve hatta kümülatif artan organik atıklara ve azalan bakteri seviyesine alışmış olmasıdır. Eski balıklar tanktaki bu sağlıksız koşullardan etkilenmiş olduklarının işaretlerini göstermezler. Buna karşın yeni eklenen balıklar, çok farklı su koşullarına alışık oldukları için su dengesindeki büyük değişim yüzünden şok yaşarlar.

Su koşulları test edildiğinde; nitrit ve amonyak, canlılar için zehirli sayılacak kadar yüksek seviyelere ve düşük pH’a sahip olduğu görülür. pH seviyesinin 6’nın altında olması, yararlı bakteri kültürünün kaybı, akabinde de tehlikeli ve zehirleyici seviyelere doğru nitrit ve amonyak artışını tetikler.

Sebepleri

Bize eski tank sendromunu yaşatan amonyak artışının sebebi, tank bakımlarının ideal şekilde yapılmamasından ve sudaki ani pH düşüşünden kaynaklanır. Suyun pH derecesinin aniden 6.0’nın altına düşmesiyle, biyofiltrasyon amonyağı metabolize edemez hale gelir. Bu da tanka aşırı miktarlarda su eklenmesi ile meydana gelebilir.

Eski Tank Sendromuna Müdahele

Balıklarınız eski tank sendromundan müzdaripse, her gün az miktarda su değişimi yapmalısınız. Böylece tankınız yeniden bakteri kültürü seviyesini yavaşça normalleştirecek, ve balıklarınızın bu değişime adapte olması için zaman tanıyacaktır. Tankınızdaki eski balıklarınızın sağlıksız su koşullarına adapte olduklarını unutmamanız gereklidir. Yüksek miktarda su değişimi, balıklarınıza şok yaşatıp öldürebilir.

Tankınızda yararlı bakteri kültürü yeniden oturduktan sonra, amonyak ve nitrit seviyeleri olması gerektiği sıfıra yakın seviyelere yeniden ulaşacaktır. Kesinlikle tankınızı bozup, yeniden kurup, balıklarınızı içine koymayın. Bu sefer de yeni tank sendromu dediğimiz, bakteri kültürü eksikliğinden kaynaklanan ve balıklarınızın ölümüne sebep olacak sorunla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Eski Tank Sendromu - Bitkili Akvaryum

Eski Tank Sendromuna Karşı Nasıl Önlem Alabiliriz?

Eski tank sendromu yaşamamak için ilk alınacak önlem bakımları aksatmamak olacaktır. Haftalık periyotlarda yapılan su değişimleri pH seviyenizi sağlıklı seviyelerde tutar. Kesinlikle tamamen su değişimi yapmayın, bu size başka problemler yaşatır. Ayrıca testler yapmak balık bakmanın olmazsa olmazlarındandır. Düzenli aralıklarla pH testi yapmak, balıklarınızın ve tankınızın sağlığını kontrol etmek ve gerektiğinde müdahele etmek için size fırsat tanır.

Amonyak seviyenizin 2mg/lt‘den yüksek olması, balıklarınızda zehirlenme belirtileri görmenize neden olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir