Melek balığı akvaryum balıkları içerisinde en ünlü olanlardan bir tanesidir. Bu tür ile birlikte P.dumerilli ülkemizde tanınan melek balıklarıdır. Bu balık; akvaryumlara ilk alındığında üretme açısından problemli bir balık gözü ile bakılmış ve uzun bir süre üretimde güçlüklerle karşılaşılmıştır. Fakat, daha sonra 10-15 tanesi bir akvaryumda yetiştirilmeye başlanınca balıkların kendi eşlerini seçtikleri ve bu eşlerin de kolayca döl verdikleri görülmüştür.

Bu balığı üretmek isteyenlerin önce şu konuda karar vermeleri gerekmektedir. Acaba balıklar yumurtladıktan sonra yumurtaları ebeveynler ile mi bakılmalı, yoksa yumurtaları diğer bir akvaryuma alıp, daha emin bir yol mu izlemeli? Eğer yumurtalar ayrı bir akvaryuma alınır ise yumurtaların havalanması için bir hava taşı ile akvaryum hafifçe havalandırılmalıdır.

Melek Balıklarında Cinsiyet Tespiti ve Eş Tutma

Balıklar fazla sayıda bir akvaryum içerisinde tutulur ise balıklar kendilerine bir eş seçerler. Esas olarak bu balıklara dıştan bakarak cinsiyetlerini ayırmak oldukça zordur. Eğer iki balık, birbirlerini seçmişler ve akvaryum içerisinde birlikte geziniyorlar ise üretici ilk problemini halletmiş olacaktır. Artık bu çiftten başarı ile yumurta ve yavru almak, ayrıca aynı balıklardan dönemler ile çok sayıda yavru üretmek mümkün olabilecektir.

Melek Balığı Üretim Tankı Nasıl Olmalıdır?

Üretim için en az 80-100 litrelik bir akvaryum gerekecektir. En uygun sıcaklık 26°C’dir. Su biraz nötr’e yakın, çok az asit, pH 6.8 dolaylarında olmalıdır. Akvaryum içinin boş tutulması, herhangi bir bitki, kum veya çakıl konulmaması iyi olur. Sadece balıkların yumurta bırakması için yumurtlama hunisi kullanılır.

Yumurtlama Süreci

Üreme zamanında birbirlerini seçen eşler akvaryum içerisinde konulan yumurtlama hunisine yaklaşmaya ve yanında yüzmeye başlarlar. Balıklar yumurtlayacakları yere büyük bir önem gösterirler ve burayı hiç bir kirlilik bırakmayacak şekilde temizlerler. Bundan sonra dişi balıklar huniye yaklaşır ve karnını sürterek bir dizi halinde yumurtalarını bırakır. Aynı zamanda dişinin yanında gezen erkek, spermalarını bırakır ve yumurtaları döller. Sıra sıra dişi devamlı yumurtalarını bırakır ve erkek de bir vazife gibi sperma bırakmaya devam eder. Yumurtlama işlemi bitince anaçlar yumurta üzerinde devamlı yüzgeçlerini kullanarak su hareketi sağlarlar. Aynı zamanda bazı yetiştiriciler, anaçların yumurtalar arasında döllenemeyenleri ayıklayıp yediklerini görürler. Fakat bu her zaman için doğru değildir. Balıklar bazen ağızlarına aldıkları ölü yumurtayı yemeyip galsamalar (solungaçların dışa açıldığı bölge) arasından dışarı atarlar.

Melek Balığı Yavrularının Yumurtadan Çıkması ve Bakımları

Yavruların yumurtadan çıkması 1-2 gün sürer. Yumurtadan çıkan yavrular 4-5 gün içerisinde yumurta sarılarını tüketirler ve aktif bir şekilde yem aramaya başlarlar. İlk 3-4 gün yavrulara ezilmiş, çok iyi pişmiş yumurta sarısı verilir. Bundan sonra artemia verilmeye başlanır. Anaçların yavruları ile bırakılmasının bir sakıncası, bazen anaçların yumurta ve yavruları yemeleridir. Bu nedenle diğer bir yöntem olarak, balıkların bıraktığı yumurtaların su koşulları aynı olan diğer bir akvaryuma alınmasıdır. Yumurtaların alt kısmından biraz kuvvetlice hava verilir ve iyi bir su hareketi sağlanır. Eğer yumurtalar arasında beyazlaşmış yumurtalar görülürse, bunlar ölmüş olup küçük bir cımbızla temizlenebilir. Yumurtalardan yavrular çıkınca diğer yumurtalı balıklarda olduğu gibi besleme yoluna gidilir. Özellikle fazla sayıda yavru üretimi yapma dileğinde bulunanlar, yumurtaları ayrı akvaryuma alarak üretme yoluna gitmelidir.

Fotoğraflarla Melek Balığı Türleri

Melek Balığı (Pteropyllum Scalare)” yazısında 4 düşünce

  1. Onur ÇAKIR diyor ki:

    Melek balıklarımdan yavru almayı başardım, artık büyüdüler ve yeni akvaryum kurarak içerisine bıraktım. İlk gününden itibaren melek balığı yavrularını videoya kayıt ettim ve belgesel tadında gelişimlerini paylaştım.
    Melek balıklarımın son hallerini youtube videom üzerinde görebilir ve diğer videolarda da gelişimlerini görebilirsiniz.
    https://www.youtube.com/watch?v=P02F7RaKx2A

  2. muhsin diyor ki:

    Merhaba. Benim bir akvaryum daha edinmem mümkün değil. Eşleşenleri akvaryumu ortadan bölerek ayırdım. Yumurtladılar. Akvaryumun kenarına iliştirilen yavruluklar melek balıkları için kullanılmaz mı?

  3. Onur ÇAKIR diyor ki:

    Doğum : Öncelikle ilk yumurta bıraktıkları süreçten başlıyayım, ben yumurtaları anne ve babayla birlikte ufak bir akvaryuma taşıyorum. Mesela melekler yumurta dizecekleri zaman sağa sola öpücük atarlar bunu gözlemlediğim anda yumurta yapacakları düz bir yumurtlama konisi benzeri bir şey ile birlikte ayrı akvaryuma geçiriyorum. Güzel bir şekilde sürekli yumurtalarını sırayla havalandırıyorlar. Kesinlikle metilen mavisi vs. benzeri bir ilaç kullanmıyorum. Anne ve baba işlerini itinayla yapıyorlar zaten.

    İlk Yüzme : Zaman geçti ve yumurtalar hareketlenmeye başladı, yine anne ve baba asla yavrularını bırakmıyor yere düşenleri tutar yukarı yapıştırır tekrar böylelikle de mantarlaşma durumunun önüne geçmiş olurlar. Yavruların hepsi kuyruk sallama işleminden geçti yavaş yavaş yapışık durdukları yumurtlama konisinden minik denemelerle uzaklaşıp tekrar konmaya çalışırlar. Farkındaysanız halen yemden vs. bahsetmedim. Yavrularınızdan dirençleri kuvvetli olanlar yavaş yavaş anne babasının tepesinde gezinmeye başladığı andan itibaren (en önemli nokta burası) haşladığımız yumurtadan çay kaşığının yarısından ufak kısmını alıyoruz. Çay bardağı içerisine 3 parmak kalınlığında akvaryum suyu yada içme suyu koyuyoruz. Yumurta sarısını içerisine atıp çay kaşığı ile bir güzel karıştırıyoruz. Toz tanecikleri gibi suyun içerisinde dönmeye başlıyorlar. Büyük parçaların dibe çökmesini bekliyoruz ve şırınga yardımıyla toz taneciklerini çekiyoruz. Dipten değil suyun en üst katmanından yüzeye yakın yerden.

    Yemleme : Küçük boy şırınganın yarısı kadar çektiğimi yumurta sarısı tozuyla karışmış suyumuzu yavrularımızın yoğun olduğu bölüme doğru yavaşça sıkıyoruz, ilk etapta şırınganın yarısının da yarısı kadar tozu veriyoruz. Aradan 30dk geçtikten sonra kalan yarısını da veriyoruz. Çok fazla yemlersek suyu bozacağından başka yem vermiyoruz. Tabi ki anne ve babaya normal şekilde pul yemimizi vermeye devam ediyoruz. Pul yemi de az az veriyoruz ve dibe çökmesini engellemiş oluyoruz. Attığımızı yiyip bitiriyorlar. Bu aşama da çok aşırı yemlemeye gerek yok. Ben genel olarak ilk yüzmeye başladıklarından 2 hafta itibariyle sadece sabahları yumurta sarısı tozu veriyorum.

    Temizlik : Yumurtalar ve anne babayı başka akvaryuma ayırdıktan sonra 15 gün boyunca suya dokunmuyorum. Pipo filtremi hiç kapatmıyorum. Sonrasında dibe yapışmış olan yumurta sarısı tozlarını dip çekerken kazıyıp su çekiyorum. Suyun dibi çok pis oluyor o yüzden kazımak gerekli çünkü sağlıklı yaşamaları için su ve suyun dibi temiz olması gerekiyor. Su değişikliği yapmadan min. 3 gün önce ağzı açık kapta suyu dinlendirmeye başlıyorum. Suyun ısısını ıstıcıyı içine salarak akvaryumdaki suya yakın konuma getiriyorum. Hava hortumunun ucuna da ufak bir vana takıyorum, değişim yapacağım sudan damlama şeklinde yeni taze suyu yavruların akvaryumuna eklemeye başlıyorum.

    Yapmadıklarım : Artemia kullanmıyorum. Metilen mavisi kullanmıyorum. Anne ve babayı yavruların yanından ayırmıyorum.

    Umarım Melek balığı besleyen ve yavru almak isteyen arkadaşlara yazdıklarımın bir faydası dokunur.
    Melek Balığı Yavruları : https://youtu.be/PYHFyvcS96c

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir