Japon balığı bir çok akvaryum hobisinin ilk beslediği balık türünün başında gelir. Bir fanus içinde hediye edilen bir japon balığı ile akvaryum hobisine adım atan birçok hobisi vardır. Eğer siz de bu şekilde evinize/ofisinize bir japon balığı alıp, hakkında bilgi sahibi olup bu canlıya daha iyi bakmak istiyorsanız doğru adrestesiniz.

Fanusta Japon Balığı Bakılır mı?

Fanus aslen içinde balık bakmak için değil, çiçek bakmak için üretilmiş bir dekordur. Kısa süreliğine küçük bir japon balığını misafir edebilse bile, gittikçe irileşen bu tür için fanus hacmen de uygun değildir. Filtrasyon olarak bir japon balığının ihtiyacını karşılamayacağı gibi, fazla yemleme, kısa sürede içindeki suyun bulanıklaşması, bu yüzden sıklıkla su değişimi yapılması, yanlış su değişimi yöntemleri gibi sebeplerden dolayı fanuslar bu balıklar için bir yaşam ortamından daha çok, bir mezar olmuştur.

Japon Balığının Tarihi

Ülkemizde japon balıkları olarak bilinen bu balıklar diğer ülkelerde altın balık anlamına gelen gold fish ismi ile tanınırlar. Tarihi Çin kayıtlarına göre kırmızı renkli ilk japon balığı M.S. 2. yüzyılda keşfedilmiştir. Diğer kırmızı havuz balıkları üzerinde ise M.Ö. 2000 yıllarına kadar dayanan kayıtlar bulunmuştur. 15. yüzyılda ise kavanoz tipi kaplarda evlere alındığı kabul edilmektedir. Buradan anlaşılır ki bir süs balığı olarak en eski ele alınan balık türlerinden biri olduğu kabul edilmektedir. Son 2-3 yüzyılda yapılan ıslah çalışmaları sonucu pek çok varyete geliştirilmiştir. Bu konudaki çalışmaların devam ettiği söylenebilir.

Japon Balığı Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Size önereceğimiz ilk konu satın aldığınız balığın sağlıklı olmasıdır. Çok durgun ve sakin görünen balıklar hasta olabilir. Kuyrukları düzgün ve sağlam olmalıdır. Tül gibi olan kuyruklarında yırtıklar olmamalıdır. Üzerindeki pullar tam olmalı ve kopuk veya yırtık pullar olmamalıdır. Çünkü kopuk olan pul yerlerinden kolayca hastalık kapabilirler. Balığın ağzı beyazımsı olmamalı ve balık canlı şekilde yüzebilmeli ve fakat yüzerken telaşlı ve etrafa çarpar şekilde davranmamalıdır.

Japon Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalıdır?

Öncelikle japon balıklarını satın alınırken her ne kadar küçük olsalar da, sağlıklı bakıldıklarında oldukça büyürler ve tanka bıraktıkları organik yük de doğru oranda artar. O yüzden balık başı en az 10lt’den başlamak üzere mümkün olduğunda büyük bir tank olmak en doğrusu olacaktır. Japon balıkları sürekli ağızlarına kumu alıp, kum içinden yem arayıp kumu geri tükürürler. Bu yüzden kum seçiminde keskin değil yuvarlak ve ince tanecikli kumlar seçmek gerekir. Ayrıca kum karma faaliyeti suyu da bulandıracağı için güçlü bir filtre kullanmak ve filtreyi 7/24 çalıştırmak gereklidir. Ancak balıkları yoracak güçlü bir sirkülasyondan da kaçınılmalıdır. Japonların kum ile olan oyunları yüzünden köklü akvaryum bitkileri japon tanklarında kullanılamaz. Onun yerine anubias gibi rizomlu ve kalın yapraklı bitkiler tercih edilmelidir. Her ne kadar barışçıl diğer balıklar ile yaşasa da tek başlarına bakılması en doğrusu olacaktır.

Beslenme

Japon balıklarının beslenmesinde kullanılacak yemler konusunda çeşitli öneriler getirilebilir. Japon balıkları diğer akvaryum balıklarına oranla nispeten iri balıklar oldukları için çok ince toz haline getirilmiş yemler ile beslenmeleri doğru değildir. Yemler balıkların yutabilecekleri irilikte olmalıdır. Japon balıkları için özel üretilmiş yemler tercih edilmelidir.Haftada bir kez canlı yem verilmesi yararlı olur. Yavru üretimi düşünülmüyor ise günde bir kez yemlemek yeterlidir. Bu balık da her gün aynı öğünü yemekten sıkılabilir, onun için en az 4-5 çeşit kuru yem ve haftada 1 çeşitli sebzeleri (ıspanak, bezelye, brokoli vb.) haşlayıp balığımıza verebiliriz, çok memnun kalacaktır.

Japon Balığının Ömrü Ne Kadardır? Ne Kadar Yaşar?

Sıradan bir ev akvaryumunda normal ve uygun bir bakımla 3 ila 7 yıl arası yaşatılabilir. Daha profesyönel bir akvarist iseniz bu süre daha da uzun olabilir. Bilinen en yaşlı japon balığı 44 yaşında ölmüştür, şuan yaşayan en yaşlı japon balığı 38 yaşındadır.

Japon Balığı Üretimi

Akvaryumda bulunan balıklardan bazılarının karınlarının aşırı şekilde şişmiş olması bu balığın yumurtalı olduğunu gösterir. Bu balıklarda anüs ise içe doğru çökük olur. Üreme mevsiminde erkek balıkların galsamaları üzerinde kabarcıklar oluşur. Bu kabarcıklar cinsiyet tayininde yararlı olur. Cinsel olgunluğa erişmeleri akvaryum koşullarına göre değişir. Isısı sabit tutulan ve 22-25°C olan akvaryumlarda yıl boyu, dış havuzlarda ise ilkbaharda üretilirler. Bazı başarılı japon balığı üreticileri balıklara kondisyon kazandırmak için beyaz etli balık eti verilmesini önermektedir.

Japon Balığı Türleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir