Yeni tank sendromu, akvaryum hobisine yeni başlayanların veya bu konuda hiç araştırma yapmadan balık beslemeye çalışanların sıkça yaşadığı bir sorundur. Genelde bu sendromun hikayesi şöyle başlar:
Petshop’a gidilir. Akvaryum, filtre, kum, balıklar vs alınır. Eve gidilir. Tankta çeşmeden su doldurulur, filtre çalıştırılır, balıklar konur. Ve çok geçmeden bir hafta içerisinde tüm balıklar ölür. Kurulumu yapan kişi bu işe akıl sır erdiremez. “Allah allah su tertemizdi, yemlerini de veriyorduk, nasıl öldü bu balıklar?”.
Unutulmamalıdır ki akvaryum kapalı bir ekosistemdir. Bu ekosistemin kalbi ise nitrojen döngüsüdür. Tanktaki organik atıkların (tüketilmeyen yemler, çürüyen bitkiler, ölen balıklar, balıkların dışkı ve organik atıkları vb), bakteri kültürleri sayesinde zehirli olan amonyağa, amonyaktan yine zehirli olan nitrite, nitritten az zehirli olan ve bitkilerin gübre olarak tüketebildiği nitrata çevrilmesine nitrojen döngüsü denir.
Yeni kurulmuş bir akvaryumun henüz nitrojen döngüsü oluşmamıştır. Bu nedenle yeni bir tanka canlılar eklendiklerinde, bu zehirli maddelere maruz kalırlar ve kısa sürede kayıplar yaşanır. Nitrojen döngüsü oluşmadığı için yaşanan bu kötü duruma yeni tank sendromu denir.
Yeni Tank Sendromu’nun Sebepleri
Yeni tank sendromu yaşıyorsanız mutlaka aşağıdaki sebeplerden bir yada birkaçı ile karşı karşıyasınız demektir:
- Balıkların aşırı yemlenmesi
- Çok fazla canlı barındırmak
- Klorlu su kullanımı
- Eski kumun yeni kumla değiştirilmesi
- Ani ısı değişimleri
- Aşırı dozda ilaç kullanımı ve kimyasal zehirlenmeler
Yeni Tank Sendromu Nasıl Önlenir?
Eğer evinize yeni bir akvaryum kurma planınız varsa, yeni tank sendromu yaşadıysanız ve yeniden yaşamak istemiyorsanız size bazı tavsiyeler verebiliriz. Öncelikle akvaryumların en büyük düşmanı klordur. Çünkü çeşme suyundan gelen klor nitrojen döngünüzü oluşturacak yararlı bakteri kültürlerini zehirler. Bu yüzden her zaman tankınızın bakımı için çeşme suyunuzu 1 veya 2 gün kapağı açık olacak şekilde bekletin. Bu sayede klor uçup gidecektir.
Aynı şekilde filtre temizliğinde de klorlu su kullanmamak gereklidir. Dinlendirilmiş suyunuzla veya akvaryumunuzdan çekeceğiniz bir miktar su ile filtrenizi temizleyin. Eğer hobiye yeni başlıyorsanız, yeni başlayanların akvaryumda yaptığı 10 hata isimli makalemizi de okumanızı tavsiye ederiz.
Klordan uzak durduktan sonra tankınızın ihtiyaç duyduğu asıl şey, balıklardan önce bakterilerdir. Bunun için öncelikle tankınıza canlı bakteri kültürü eklemelisiniz. Nitrojen döngüsü oturmuş bir tanktan su, kum, ve/veya filtre malzemesi kullanarak bakteri aşısı yapabilir, bu bakterileri bu şekilde temin edebilirsiniz. Ancak aşıyı yapacağınız tankın herhangi bir parazit problemi olmadığından emin olmalısınız. Bu aşı size beraberinde parazit de getirebilir. Eğer bakteri aşısı alınacak tankın sağlığından emin değilseniz steril bakteri kültürü ürünlerini kullanmanız risksiz bir yöntem olacaktır. Ayrıca kumda da toz nitrifikasyon bakteri kültürü kullanmanızı öneririz.
Tanka bakterilerinizi de ekledikten sonra bu bakterilerin yuvalanması ve üremesi için onlara zaman tanımanız gerekiyor. Filtreniz 7/24 açık, su yüzeyiniz temiz bir şekilde bir hafta boyunca tankınızı çalıştırın ve tankızını kurduğunuz günden itibaren 3 gün aralıklarla 5-6 kez %50 oranında dinlenmiş su ile su değişimi yapın. Değişimlerden sonra da bakteri besini kullanarak bakterilerin üremesini teşvik edin. Bu su değişimleri bakteri kültürünüz otururken tankınızda oluşan zehirli maddeleri tankınızdan uzaklaştıracaktır.
Bakteri kolonizyon süresinden sonra nitrit ve nitrat testi kullanarak ölçümler yapın. Nitrit’inzin 0 ppm(mg/lt), nitratınızın da 0-10 ppm aralığında ise canlılarınızı artık güvenle ekleyebilirsiniz. Öncelikle sert ve dayanıklı bir tür bakacaksanız o türü tankınıza ekleyin ve bir hafta bekleyin. Ardından daha hassas türleri ekleyin. Tankta barınacak tüm canlıların tanka eklenmesi sürecini 2-3 haftaya yayın. Böylece tanka yeni eklenen her türün yarattığı organik yükü, nitrojen döngüsünün kullanabilmesi için zaman tanımış olacaksınız.
Hepinize keyifli hobiler dilerim…