Su yüzeyindeki yağ tabakası akvaryumunuz için riski bir durumdur. Çünkü bu yağ tabakası, su ve atmosfer arasındaki gaz alışverişini kesip, sucul yaşamın boğulmasına neden olur. Yararlı bakteri kültürüne zarar verir. Suyunuzun kalitesi bozulur, oksijen seviyesi azalır, canlılarınız rahatsızlanabilir ve hatta ölebilir.

Bu yazımızda su yüzeyinde yağ tabakası (Bazı kaynaklarda bio-film, protein şeridi olarak da tanımlanır. Şu anda bizim için ne olduğundan ziyade nasıl kurtulacağımız önemli) oluşmasına sebep olan etkenleri ve bu tabakadan nasıl kurtulabileceğimizi ele alacağız.

Su Yüzeyindeki Yağ Tabakasının Sebepleri

Tankınızın bu tabakayla kaplanması çok fazla yağ gerektirmez. Sadece 1 veya 2 damla yağ tüm su yüzeyini bu yağ şeridi ile kaplanmasına sebep olabilir. Peki bu yağ nereden geliyor? Şimdi bu yağ tabakasına sebep olabilecek 6 temel nedeni inceleyelim:

Akvaryumun Su Yüzeyinde Biriken Yağ Şeridi
Su Yüzeyindeki Yağ Tabakası

Elimizden bulaşan yağ

Kabul edelim ki tankımıza özendiğimiz zamanlarda sık sık ellerimizle müdahelede bulunuyoruz. Kepçeyle bir balık yakalıyor, camları temizliyor, bitkileri budayıp yeniden ekiyoruz. Bunu yaparken de cildimizdeki gözeneklerde biriken yağları hiç hesaba katmıyoruz. Ellerimizle her gün defalarca farklı nesnelere dokunuyor, bazen de cilt bakımı için yağ içeren losyonlar & kremler kullanabiliyoruz.

Çözümümüz ise basit. Akvaryuma ellerimizi sokmadan önce az miktar sabunla ellerimizi yıkayıp, bol su ile durulamalıyız. Böylece elimizden suya bulaşan yağlardan kurtulmuş olacağız.

Balık yemi

Balık yemlerinin yağ içerdiğini öğrenmek sizi şaşırtabilir. Ancak her canlı gibi balıklarınızın da yağa ihtiyacı var. Özellikle hayvansal besin içeren, yüksek proteinli yemlerde bu oran daha yüksektir. Biraz da fazla yemleme yapıyorsanız tüketilmeyen yemlerin yağ ve proteini suda erir ve su yüzeyinde birikip suyunuzun nefes almasını engeller. Bu yüzden her zaman balıklarınızın 3-5 dakikada tüketeceği miktarda ve kaliteli yemlerle balıklarınızı beslemeniz bu sorundan kurtulmanızda faydalı olacaktır.

Balık dışkısı

Önüne geçemeyeceğiniz bir sebep de balık dışkısıdır. Balıkların sindirim sistemi yemleri sindirirken yağ ve protein üretir. Tüketilmeyen yağ ve proteinler ise bağırsaklardan dışarı atılır. Elbette ana sebep balık dışkısı olsaydı her balık bakılan tankta bu problemin yaşanması gerekirdi. Ancak canlı yükünüz fazla ise, nitrojen döngünüz balık dışkılarının parçalanmasına yetmiyorsa yağlanmanın sebebi bu olabilir. Bu durumda canlı yükünüzü azaltmayı ve/veya filtrasyonunuzu güçlendirmeyi düşünebilirsiniz.

Balık ölümleri

Bazen akvaryumdaki dengeyi sağlayamadığımızdan, bazen dışarıdan gelen bir parazit yüzünden ve bazen de hiçbir suçumuz yokken, sadece ömrünü tamamladığı için balık ölümleri maalesef ki kaçınılmaz olabiliyor. Bu durumda hemen yapmamız gereken ölü balığı akvaryumdan uzaklaştırmak olacaktır. Tanktan çıkarılmayan bir ölü balık, zamanla bakteriler tarafından çürütülecek, protein ve yağlarına ayrılarak suya karışacaktır. Bu da su yüzeyinin yağlanmasına ve kötü kokuya sebep olur.

Bakteri ölümleri

Eğer akvaryum konusunda henüz yeniyseniz, tanka fazla miktarda CO2 vermek, filtre malzemesini klorlu çeşme suyunda yıkamak gibi hatalar yaparak, tankınızdaki bakteri kültürün büyük oranda çöküşüne (toplu ölümüne) sebep olabilirsiniz. Bu durumda yapılan hatayı tersine çevirmek için, 2-3 tur su değişimi ile ölü bakteri kültürünü tanktan uzaklaştırıp, bakteri kültürü aşısı, veya canlı bakteri kültürü takviyesi yaparak sorununuzu çözebilirsiniz.

Kötü tank konumu

Yukarıdaki tüm maddeleri gözden geçirip halen çözüm bulamadıysanız bir de tankınızın konumunu gözden geçirebilirsiniz. Çünkü havada uçuşan aerosol, parfüm partikülleri gibi küçük tanecikler havadan ağır oldukları için eninde sonunda bir yere konmak zorundadır. Eğer mutfağınızda ocağa yakın bir yerde tankınızı konumlandırdıysanız havada uçuşan yağ partikülleri suyunuza konuyor olabilir. Bu durumda tankınızda tüm suyu çekip, tankınız hafiflediğinde yerini değiştirip, suyu geri doldurarak tankınızı daha sağlıklı bir konuma taşıyabilirsiniz.

Su Yüzeyindeki Bu Yağ Tabakasından Nasıl Kurtulabilirsiniz?

Su yüzeyindeki sürekli hareketlilik bu yağ tabakasının su kolonuna karışmasına, ardından da filtreye çekilmesi ve/veya su değişimleri ile tanktan uzaklaştırılmasına sebep olur. Böylece akvaryumunuz nefes alır ve sağlıklı bir ortam oluşur.

Bu yüzden su yüzeyi hareketli olmayan akvaryumlarda yüzeyde yağ oluşumu riski sürekli vardır. Yağ şeridinden tamamen kurtulmak ve bir daha oluşmasını engellemek için neler yapabilirsiniz, bir göz atalım:

1. Anlık temizlik

Öncelikle suyu hareketlendiren filtre, hava motoru gibi tüm ekipmanları fişten çekin ve bir müddet suyun durulmasını bekleyin. Böylece tanktaki tüm yağ su yüzeyine çıkacaktır. Şimdi bu kötü görünümlü yağdan sizi anlık olarak kurtaracak süper kahramanınız, yüksek emici gücü ile bir kağıt havlu.

Bir parça kağıt havluyu su yüzeyine bırakın. Yağ tabakasının havlunun üzerine çıktığını gördüğünüzde havluyu yavaşça toplayın ve tanktan uzaklaştırın. Eğer tankınız büyükse tekrar su yüzeyinin durulmasını bekleyip, tamamen yağdan temizlenene kadar bu işlemi tekrar edin.

2. Yüzeyde hareketlilik

Su yüzeyindeki hareketliliğin yağ şeridini parçalayıp su kolonuna karıştırdığından bahsetmiştik. Filtrenizin çıkış borusunu su yüzeyine doğru çevirmek, hava motoru ve hava taşı kullanarak kabarcıklar vermek, bir dalga motoru kullanmak gibi müdaheleler su yüzeyinin sürekli hareketli ve temiz kalmasını sağlayıp sorununuzu çözecektir.

Eğer tankınızın sadece bir köşesinde yüzeyde yağ birikmesi varsa, bu sirkülasyonunuzun doğru olmadığı, o bölgede suyunuzun hareketsiz olduğunun işaretidir. Bu durumda o bölgedeki suyu sirkülasyonunuzun yönünü gözden geçirerek hareketlendirebilirsiniz. Ayrıca bitkili akvaryumda sirkülasyonun önemi isimli makalemizi de okumanızı tavsiye ederiz.

3. Yüzey emici kullanmak

VenusAqua Yüzey Emici Filtre (Surface Skimmer)
VenusAqua Yüzey Emici Filtre (Surface Skimmer)

Yüzey emici (surface skimmer – protein skimmer ile karıştırılmamalıdır) bu iş için biçilmiş kaftandır. Dilerseniz dış filtre emiş borunuzu, yüzey emici emiş borusu ile değiştirerek veya yüzey emici filtre kullanarak bu sorundan sonsuza kadar kurtulabilirsiniz.

Su Yüzeyindeki Yağ Tabakası” yazısında 2 düşünce

  1. Ezgi N. diyor ki:

    Merhabalar,

    Benim akvaryumumdaki yağlanma balıkların & bitkilerin olduğu tarafta değil, tankın arkasında yer alan dahili sump alanı yüzeyinde oluşuyor. Bu alanda yüzeyde hiç dalgalanma yok. Acaba hava moturunu çift çıkışlı hale getirip, ufak bir hava taşını da sump ın 1. gözüne daldırmak çözüm olur mu dersiniz? Bilgi verebilirseniz çok memnun olurum teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir