Akvaryum ev ve iş yerlerinde dikkat çekici görünüm sağlayan bir ekosistemdir. Kurulumu ve bakımı ise bir çok kişi tarafından yanlış bilinmekte ve uygulanmakta, sürekli aynı hatalar yapılmakta, böylece hem içinde barındırılan canlılara yazık edilmekte hem de akvaryum sahibi için içinden çıkılmaz bir çileye dönüşmektedir.
Bu makaleyle akvaryum hobisine yeni başlayanların yaptığı hataları vurgulamak ve kurulumlarını başarıya ulaştırmak istiyoruz.
1. Deterjan Kullanmayın
Akvaryumunuzu temizlerken kesinlikle deterjan ve benzeri kimyevi maddeler kullanmayın. Kullanılan deterjanların içerisinde başta amonyak ve gliserin olmak üzere balıklar ve diğer canlılar için zehirli kimyasallar bulunmaktadır. Sadece sıcak çeşme suyu kullanarak ve sadece tank temizliği için kullanacağınız bir sünger ile rahatça işinizi görebilirsiniz.
2. Filtre Malzemenizi Çeşme Suyunda Yıkamayın
Akvaryumun ekosistemini sağlayan içindeki azot döngüsüdür. Bu döngünün oturmasında ise filtre malzemesi ve zemin kumunda bolca yetişen bakteri kültürleri büyük rol oynar. Filtrenizi temizlerken içindeki filtrasyon malzemelerini çeşme suyu yani klorlu su ile yıkamak bu bakteri kültürünü yok edecek ve ekosisteminizin azot döngüsünü sekteye uğratacaktır. Bu hatanın sonucu olarak balıklarınızda hastalıklar ve parazitler görebilirsiniz. İşin doğrusu akvaryumdan çekeceğiniz bir miktar su ile veya dinlendirilmiş yani kloru uçmuş su ile filtre malzemenizi yıkamanızdır.
3. Tankınızda Çok Fazla Canlı Bulundurmayın
Akvaryum kapalı bir ekosistemdir. Bunun sonucu olarak tankınızda barındırdığınız canlıların organik atıkları tanktaki amonyum miktarını artıracaktır. Bu miktar belirli bir seviyeyi geçtiğinde ise balıklarınız için zehirli olabilir, hastalık ve ölümlere davetiye çıkartabilirsiniz. Her balığın ve canlının türüne büyüklüğüne göre tanka getirdiği canlı yükü farklıdır. Ancak basitçe 2 lt başına bir canlı olarak akvaryumunuzun kaldırabileceği canlı miktarını hesaplayabilirsiniz. Az balıkla akvaryumunuz boş gözüküyorsa tasarımınızı kütük, kaya ve bitkilerle zenginleştirebilirsiniz.
4. Ana Tankta Tedavi
Balıklarınızda bir hastalık gördüğünüzde tedaviyi tank içine ilaç zerkederek gerçekleştirmeyin. Akvaryuma eklediğiniz kimyasal ilaçlar tankın azot döngüsünü sekteye uğratabilir, balığınızı iyileştireceksiniz derken daha da hastalanmasına, diğer balıkların ilaçtan olumsuz etkilenmesine sebep olabilirsiniz. En doğrusu bir karantina tankında tedavi uygulamaktır. Ek olarak bir tankınız yoksa bir fanus veya 10-20 lt civarında plastik temiz bir kap işinizi görebilir. Bu durum hobicilerin neden birden çok tanka sahip olduğunun da bir açıklaması niteliğindedir.
5. Aşırı Yemleme
Balıklarınızı günde 2-3 defa 5 dakikada bitirebilecekleri miktarda yem ile yemleyin. Aşırı yemleme sonrasında balıklarınız tarafından tüketilmeyen yemler su içerisinde bozulacak ve amonyak patlamasına neden olacaktır. Bu da balıklarınız için zehirleyici olabilir. Bir çok amatörün balığa çok yem verdim, şişti öldü şeklindeki şehir efsanesi ve ölüm şeklinin arkasındaki gerçek aslında budur.
6. Aksatılan Haftalık Bakımlar ve Su Değişimleri
Akvaryum kapalı bir ekosistem olduğu için doğadaki yağmurun ve akarsuyun taklidi olarak haftalık %10-30 arası su değişimi yapmak tankınızdaki atık kimyasalları seyreltecek, taze suyun içinde bulunan maddelerle suyunuzu zenginleştirecektir. Su değişimi dendiğinde yeni başlayanların aklına komple tankı söküp temizleyip, yeniden kurmak gelmektedir. Bu kurulum işlemi ekosistem kurulumunda ve çöküşünde sadece gerçekleştirilir. Bu da 2-3 yılda bir yapılan bir bakımdır aslında. Haftalık su değişimleri bu kadar zahmetli değildir. Değişim için çeşme suyunu 2 gün ağzı açık bir kapta bekleterek klorunu uçurmayı ihmal etmeyin.
Haftalık bakımda neler yapılır peki? Öncelikle tankınızın temizliği için yosun kazıyıcı ile camlarınızı temizleyebilirsiniz. Akabinde bir dip süpürgesi veya hortum ile dipte biriken organik artıkları tanktan uzaklaştırmanız gerekebilir. Hatta zemininiz bitkili değilse, sadece kum kullanıyorsanız dip çekim süpürgesiyle kumunuzu da temizleyebilirsiniz. Çektiğiniz su çok kirli değilse klorsuz olduğu için filtre malzemelerinizi gerekliyse bu suda yıkayabilirsiniz.
Bu işlemleri yaparken suyunuz bir miktar bulanacaktır. Dinlendirdiğiniz suyu eklemenizin ardından, sağlıklı ve yeterli debiye sahip bir filtrasyonunuz varsa kısa sürede (2-12 saat) tankınızın suyu tekrar berraklaşacaktır.
7. Temizliğe Yardımcı Canlı Barındırmamak
Akvaryumunuzun temizliği sizin için yorucu bir uğraş olabilir. Ancak vatoz ve çöpçü gibi canlılar için bu temizlik bir yaşam stilidir. Vatozlar akvaryum yüzeyinde oluşan yosunlarla beslenir ve tankınızın sağlığına katkıda bulunurlar. Ayrıca çöpçüler dipte kalan artık yemleri yiyerek; atık yemlerin bozulmasıyla meydana gelecek amonyum patlamalarının önüne geçmenize yardımcı olurlar. Bu canlıların yanı sıra midye, karides ve salyangoz gibi canlıları da araştırıp tankınıza dahil edebilirsiniz.
8. Manuel Çalıştırılan Ekipmanlar
Akvaryum her zaman uğraş, bakım ve temizlik gerektiren başa bela bir hobi olarak bilinir. Sabah-akşam balıklarınızı yemlemek, ışıklandırmayı açıp kapatmak, gibi günlük yapacağınız işleri otomatiğe bağlayarak tankınıza harcadığınız zamanı azaltabilirsiniz. Aydınlatma başta olmak üzere, her türlü ekipmanı düzenli açıp kapatmak için zaman ayarlı prizleri kullanabilir, otomatik yemleme makineleriyle beslenmeyi düzenli hale getirebilirsiniz. Düzenli uyku, yemek ve spor insanların sağlığı için ne kadar gerekliyse balıklarınızın sağlığı için de gereklidir ve ayrıca size zaman ve emek tasarrufu sağlar.
9. Temizlik
Akvaryumunuza bakım yapmadan önce ellerinizin iyice yıkandığından ve durulandığından mutlaka emin olun. Hatta akvaryuma eldivenle müdahele eden akvaristler bile bulunmaktadır. Yemleme gibi sık yaptığınız işler için de mümkünse elinizi kullanmayın. İşin garip tarafı tank dışında bu kadar temiz olmanız gerekiyorken tank içinde ise biraz pis olmanız gerekiyor. Örneğin %100 temiz bir filtre üzerinde bakteri olmayacağı için bir işe yaramayacaktır. Tankınızın dibindeki bir miktar balık dışkısı bitkileriniz için gübre demektir. Dekorunuzun üzerindeki bir miktar yosun vatozunuz için güzel bir öğle yemeği olabilir. Dolayısı ile tank içerisinde aşırı bir temizliğe kalkışmak tank içindeki yaşamı olumsuz yönde etkileyebilir.
10. Tanka Hemen ve Çok Canlı Eklemek
Akvaryumunuzu eğer yeni kurduysanız henüz içeride oturmuş bir azot döngüsü ve ekosistem maalesef ki yoktur. Bu durumda tanka salacağınız canlılar kendi ürettikleri amonyak ile zehirlenir ve kısa sürede hastalanıp ölürler. Tanka zaten çok fazla canlı yüklemenin hata olduğunu söylemiştik. Bir de bu kadar çok canlıyı ilk günden tanka eklemek yapılacak en büyük hataların başında gelir. Peki bu ekosistemi ve azot döngüsünün oluşumunu nasıl hızlandırabilirsiniz?
Eğer evinizde ve/veya bir arkadaşınızda oturmuş bir akvaryum varsa ordan su ve/veya filtrasyon malzemesi alarak tankınıza ekleyebilirsiniz. Bu yapacağınız bakteri aşısı tankın azot döngüsünün oturmasına büyük fayda sağlayacaktır, ancak aşı yaptığınız tanktan parazit ve hastalık da taşıma riskini göze almanız gerekiyor. En sağlıklısı Biodigest Prodibio Canlı bakteri kültürünü kurulumdan hemen sonra tanka eklemeli ve filtrasyonu başlatmalısınız. Filtrasyon tanktaki mekanik atıkların süzülmesinden ziyade suyun içerisinde ve yüzeyinde akıntı yaratarak oksijenlendirme yaratacak ve bakterilerinizin yaşamasını ve üremesini sağlayacaktır. Bu oluşan bakteriler ise zehirli olan amonyumu önce nitrite sonra da bitkilerinizin gübre olarak kullanabileceği daha az zehirli olan nitrata çevirecektir. Tankınızı kurup filtrasyonu başlatıp 3 gün geçmeden akvaryumunuza balık eklemenizi tavsiye etmiyoruz. Canlıları eklerken de hepsini bir defada tanka eklemek yerine birer hafta arayla azar azar balıklarınızı eklemeniz olası bir amonyum patlaması riskini düşürecektir ve azot döngünüzün oturması için zaman tanıyacaktır.
Bu bilgilerle evinizde veya işyerinizde bir akvaryumu sağlıklı bir şekilde çok fazla zaman ve emek harcamadan barındırabilirsiniz. Ancak ileriye gidilmedikçe hobi hobi değildir. Özellikle internetten araştırarak okuyarak bir çok konuda kendinizi geliştirebilirsiniz. Akvaryum.com ve akvaryumda.com‘dan başlamak üzere internette yayınlanan blog ve forumları takip etmenizi önerir, sağlıklı hobiler dileriz…
Makalelerimizden haberdar olmak için bizi facebook sayfamızdan ve diğer sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.
Teşekkür ederim.
Rica ederim Mehmet Bey. Umarım makalede akvaryum hobinize yararlı bilgiler bulabilmişsinizdir.
Çok güzel bir paylaşım olmuş. Ellerinize sağlık.
Harika bir paylaşım, çok gerekli bilgiler paylaşmışsınız, emeğinize sağlık.
Merhaba bitki akvaryumu kuruyorum. Bitkilerimi 1 hafta önce ektim. Damacana su kullandım. Su 22 derece. Zeminim torflu toprak. Lav taşı ve hagen kum katmanlarından oluşuyor. Balık için 1- ay bekleyeceğim ama benim sorum şu: herhangi bir kimyasal kullanmama gerek var mı? Çok uzun zamandır balık bakmıyorum. Eskiden metilen mavisi falan gibi şeyler kullanılıyordu. Hala kullanmama ihtiyaç var mı bu tarz şeyleri?
Damacana suyunuzun pH gibi değerlerini ve akvaryuma uygunluğunu araştırmanızı öneririm. Su sıcaklığını 24 dereceye çekebilirseniz daha iyi olur. Balık eklemek için bakteri kültürü takviyesi yapıp, su değişimleriyle birlikte 2 hafta sonra balık ekleyebilirsiniz. Metilen mavisi sadece karantina tankında beyaz benek hastalığında kullanın. Takviye olarak sıvı karbon ve potasyum katkıları ile başlamanızı tavsiye ederim.