Sakura Karides
Sakura Karides

Sakura karidesler akvaryumda karides beslemeye başlayan hobiciler için çok uygun canlılardır. Koyu kırmızı renkleri ile göz doldururlar. Bakımları ve üretimleri ise kolaydır.

Sakura Karidesler için ideal Isı

Akvaryumunuzda karides yaşatmanız için tankınızın 14-29 °C olması yeterlidir. Ancak sakura karideslerin sevdiği ideal ısı ise. 22 °C’dir. Sıcak iklimlerde ve yaz mevsimlerinde suyunuz 29 dereceyi de geçerse mutlaka soğutucu bir fan kullanmalısınız.

Sakura Karideslerin Sevdiği Koşullar

Sakuralar diğer karides türleri gibi mosslar ve bitki yaprakları üzerinde biriken yosun ve mikroorganizmalar ile beslenirler ve beslenme sırasında ise bitkilere zarar vermezler. Java Moss, Christmas Moss ve Java Fern bu canlıların sevdiği bitkilerdir. Zamanının çoğunu bu bitkilerin yapraklarında geçirirler veya kabuk değiştirme sonrasında ise bitkilerin yaprakları arasına saklanırlar.

Akvaryumda karides besleyen birçok hobici ise tanklarında ilk kez karides kabuğu gördüklerinde karideslerinin öldüğünü yanılgısına düşmektedir.

Sakuraların renkleri gıda ve su koşullarının yanında zemin malzemesinden de etkilenir. Açık renkli zeminde daha açık, siyaha yakın zeminlerde ise daha koyu kırmızı bir renk aldıklarını gözlemleyebilirsiniz.

Sakura Karidesler için En Uygun Yemler ve Beslenme

Karideslerin öncelikli besini yosundur. Yetiştiği ortama göre yemleri tercih edebilir. Balıklar için kullandığınız herhangi bir yem sakura karidesleriniz için de yenilebilir bir yemdir. Ancak en sevdikleri yem algea wafers (yosun helvası) olarak satılan yemlerdir. Bunun yanında az miktarda olmak kaydıyla yumuşayana kadar haşlanmış kabak, bezelye, havuç ve ıspanak ile takviye yemleme yapılabilir. Ayrıca catappa yaprakları ve kızılağaç kozalakları da karidesler için oldukça sağlıklı ve üremeyi tetikleyici bir yemdir.

Balık yemi ile yemleme yapılırken vereceğiniz yemin içerisinde bakır ve bakır bileşimi elementler olmadığından emin olmalısınız. Bakır karidesler için öldürücü olabilir. Karides yetiştirmek için hazırlanmış su hazırlayıcılar sudaki bakırın bağlanması ve karideslerin sevdiği diğer elementler ile suyun zenginleştirilmesini sağlar. Bu su düzenleyicileri kullanarak da karidesleriniz için sağlıklı su koşulları elde edebilirsiniz.

Ayrıca karideslerinizi beslerken karides besleme tüpü ve petri kabı kullanmanızı tavsiye ederiz. Böylece karides yemleri tüpten direkt petri kabına düşecek, kumunuzu kirletmeyecek ve su koşullarınızın bozulmasına mahal vermeyecektir.

Sakura Karideslerde Cinsiyet Ayrımı

Sakura karideslerin erkekleri dişilere kıyasla daha küçük ve açık renklidir. Dişiler ise daha iri ve renklidir. Ayrıca hamile sakuraların şeffaf karınlarında yumurtalarını gözünüzle görebilirsiniz.

Sakura Karideslerde Çiftleşme

Sakura karidesleri çiftleştirmek bir erkek ve bir dişi aynı tanka koymaktan ibarettir. Yumurtalar dişinin yumurtalığında gövde başından kuyruğuna kadar gözlemlenebilir. Deri dökümünden sonra yumurta dökmeye hazır olan dişi, çift tuttuğu erkek karidese işaret vermek için suya feromon salgılar. Feromonu algılayan erkek feromonun nerden geldiğini bulabilmek için telaşlı bir şekilde yüzmeye başlarlar. Erkek dişiyi dölledikten sonra dişi yumurtalarını bacakları ile uygun yüzeye yapıştırır. Yumurtalar ise dişinin vücudunda değil yumurtalıktan çıkarken besinlerini alırlar.

Bazı raporlara göre kötü su koşulları, stres, balıkların saldırısı veya ilk doğum tecrübesizliği sebebiyle bazen dişiler yumurtalarını düşürebilirler.

Sakura karidesler 20-30 civarı yumurta dökerler ve bu yumurtalar 2-3 hafta içerisinde çatlarlar. Dişinin semerinin (yumurtaların taşındığı organ) rengine göre bu yumurtalar sarı veya yeşil olabilir. 3 haftalık süre içerisinde yumurtaların rengi gittikçe koyulaşır. Yumurtalar açılmaya yaklaştığında dışarıdan yavruların gözleri siyah noktalar şeklinde gözlemlenebilir. Yumurta çatladığında ise yavru karides yetişkinin yaklaşık 1mm‘lik kopyaları şeklindedir. Planktonik bir larva süreçleri yoktur. Doğum sonrası ilk günlerinde bitkilerin ve moss’ların aralarında yosun kemirmeye başlarlar ve bu yüzden pek görünmezler. Sonraları görünür boyutlara ulaşırlar ve yosun kemirmelerini izleyebilirsiniz.

Doğumdan birkaç gün sonra dişi sakura karides yeniden yumurta tutabilir.

Sakura Karides Hangi Canlılar ile Anlaşır

Sakura karidesler, doğal ortamlarında besin zincirinin en altındadır ve birçok canlıya yem olurlar. Akvaryumda bakıldıklarında da balıklara kolayca hedef ve yem olurlar. Bazen küçük balıklar tarafından bile saldırıya uğrayabilir, ölüm stresi yaşayabilir ve hatta bacakları tartaklanabilir. Aynı akvaryumda harlequin rasbora, neon tetra, cardinal tetra, cüce çöpçü, otocinclus (otocat), cüce gurami ve bazı killyfish cinsleri gibi küçük ve barışçıl süs balıkları ile birlikte barındırılabilirler. Sakura karides yavrusu ise otocinclus (otocat) ve bazı otçul barışçıl balıklar dışında tüm balıklara yem olabilir. Çiklitlerin çoğu ve melek balıkları yetişkin sakura karideslerinize saldırabilir ve hatta onları yiyebilir. Java moss ve christmas moss başta olmak üzere sık bitkilendirilmiş tanklar belki bu canlılara yem olmamaları için bir saklanma alanı sağlayabilir ama yine de yenilmemeleri için dua etmeniz gerekebilir.

Bulunurluk

Sakura karides kolay üretilebilirliği sayesinde ender bulunan bir canlı değildir. Birçok akvaryumcudan kolayca bulabilirsiniz. Yada internetten hobicilerin ilanlarından ve karidesevi.com‘dan temin edebilirsiniz. Bu canlıyı üretmek isterseniz en az 5 adet damızlık boy almanız sakuralarınızın çabuk çift tutmaları için iyi olacaktır.

Sakura Karides ile Kiraz Karides Arasındaki Fark Nedir?

Kiraz karides ile sakura karides temelde aynı canlılardır. Sakura karides ise kiraz karideslerin en canlı renklilerinin seçilip üretilmesi ile elde edilmiş bir varyetedir. Bu yüzden canlı kırmızı rengi ile sakura karides kiraz karidese göre daha pahalıdır.

Sakura Karides Sahiplenmek İster misiniz?

Sakura karides sahiplenmek için Orçun Büyükemir ile WhatsApp‘tan iletişim kurabilirsiniz: 0555 206 54 02

Sakura Karides Videosu

Sakura Karides” yazısında bir düşünce

  1. Rıza Sırman diyor ki:

    Sakura ve Kiraz Karides ile ilgili bir tecrübemi daha paylaşmak istiyorum. Evimdeki sakuralardan bir tanesi yavruladı. Tankın içerisinde hiç kiraz olmamasına rağmen, sakura yavrularından bir kaçı renk olarak kiraz karidese benzediler büyüdüklerinde. Yani sakura karideslerden alacağınız yavruların genetiği batın ilerledikçe kiraz karides görünümüne kayabilir. Eğer üretim ciddi boyutlarda ve ticari amaçlı yapılacaksa bence seleksiyon yöntemiyle devam etmekte fayda var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir