Lepistes balıkları, canlı doğuranlar grubunun şüphesiz ki en sevilen balıkları. Her bir lepistesin kuyruk desenlerinin eşsiz olması, ucuz olması ve kolay üreyebilmesi bu popülerliğinin altındaki ana nedenlerden sadece bir kaçıdır diyebiliriz.

Elbetteki lepistes balığının evcil hayvan ve akvaryum sektöründeki bu popülerliği üreticilerin de dikkatini çekmiş bulunuyor. Bununla birlikte lepistesin üreme için çok kolay şartlara ihtiyacı olması, onu amatör akvaryum balığı üreticilerinin de bir hedefi haline getirmekte.

Peki ana hatları ile lepistes balığı nasıl üretilir?

Üretim için lepistes balıklarının seçimi

Lepistes üretmeye başlamadan önce bilmelisiniz ki yalnız değilsiniz. Bu yüzden piyasada lepisteslerinizin tercih edilmesi ve satılması için sağlıklı, canlı ve güzel bireyleri damızlık olarak seçmelisiniz. Hatta ilerleyen dönemlerde varyete üretmek gibi çalışmalara da başlayabiliriniz. Damızlık olarak seçim yaparken ise 1 dişiye 1 erkek oranını pek tavsiye etmiyoruz. Çünkü erkekler çiftleşme döneminde dişiyi kovalar ve taciz ederler. Eğer üretim tankınızda bir erkek lepistes başına 2-3 adet dişi nüfus varsa, erkeğin ilgisi daha çok dişiye dağılacak ve çiftleşme aşaması dişi balıklar için daha stressiz bir ortamda gerçekleşecektir.

Lepistes üretim tankı

25-50 lt arası tanklar lepisteslerinizi çiftleştirmek ve doğurtmak için yeterli olacaktır. Elbette ki üretim hanenizde üretimin farklı aşamalarında kullanılacak 2-3 tanka daha sahip olmalısınız. Yavru lepisteslerinizi barındıracağınız tankta ise filtrasyon için üretim tipi pipo filtreleri tercih edebilirsiniz. Bu filtreler yeni doğan yavru lepisteslerinizin akıntıya kapılarak ölmemesi için daha güvenli olacaktır. Ayrıca yavru tankınızı bol bitki ile donatmanız, yavruların kendilerini yetişkin balıklardan korumaları için yeterli bir saklanma alanı yaratacaktır.

Üretim tanklarında genellikle zemin için kum kullanılmaz. Böylece ne kadar yavrunuzun sağ kaldığını, dipte biriken dışkı ve yem artıklarını rahatça görebilir ve tankın bakımına karar verebilirsiniz. Zemin kullanımı olmayan bir tankta ise christmas moss, java fern, elodea ve anubias gibi bitkiler zemine ihtiyaç duymadığı için yetiştirilebilir. Ayrıca moss, saklanma alanı yaratmasının yanında üzerinde barındırdığı mikro organizmalar ile de yavrular için bir besin kaynağıdır.

Üreme için gerekli koşulları sağlayın

Damızlık balıklarınızı barındıracağınız tankta ideal sıcaklık 25-27 derece arası olmalıdır. Isının sabit tutulması üretim sürecinde büyük önem taşır çünkü lepistesler bakımı kolay canlılar olarak bilinse de ani ısı değişimlerine karşı hassastırlar. Isıtıcı kullanımının yanında sıcak mevsimlerde soğutucu fan da kullanmak gerekebilir. Bu durumda dijital termostat kullanarak ısıtıcı ve soğutucu fanın çalışmasını düzenleyip ısıyı sabitleyebilirsiniz. Ayrıca damızlık lepisteslerinizi bu tanka aldığınızda artemia gibi üremeyi destekleyici yemlerle besleyin.

Çiftleşme Evresi

Çiftleşme evresinde aslında tek yapmanız gereken beklemektir. Dişilerin anüse yakın bölgesinde siyah bir nokta vardır. Dişiler yumurtaları döllendiğinde bu bölge biraz genişler ve yumurtalar gözle daha kolay seçilebilir hale gelir. Elbetteki karın bölgesinin şiştiğini de fark edeceksiniz. Dişinizin hamile olduğunu anladığınızda erkek lepistesinizi tanktan uzaklaştırabilirsiniz.

Doğuma doğru

Hamile bir lepistes dişisi
Hamile bir lepistes dişisi

Doğuma doğru gittikçe dişinin karnı şişecektir. 26 ila 31 gün süren hamilelik süresinde doğuma yaklaştıkça karın bölgesi şişerken ovalden sonra köşeli bir şekil alır. Bu şekli gözlemlediğinizde doğuma bir kaç gün kaldı demektir. Doğumun yaklaştığını dişinin hareketlerinden de anlayabilirsiniz. Dişiler doğum yaklaştığında saklanma, iştahsızlık, yediği yemi ağızdan çıkartma, ısıtıcıya yakın yerlerde yüzme gibi belirtiler gösterirler.

Doğum esnasında dişiler yamyamlaşıp yavrularını yiyebilirler. Bu durumda önceden java moss, christmas moss gibi bitkilerle oluşturduğunuz saklanma alanları önem kazanır. Ayrıca yüksek bir kurtulma oranı yakalamanın bir diğer yöntemi de yavruluk kapları kullanmak olabilir.

Doğum sonrası lepistes balıklarının bakımı

Doğumdan hemen sonra dişi balık 3-4 günlüğüne doğumun stresini atması ve fiziksel olarak kendini toparlaması için tek başına ayrı bir tanka alınmalıdır.

Yavru lepisteslerin bakımı ve beslenmesi

Yavruluktaki lepistes ve yavruları
Yavruluktaki lepistes ve yavruları

Yavru lepistesler ilk doğdukları gün yemlenmeseler de olur. İlk günlerini, doğum esnasında karınlarına yapışık kalan yumurta parçalarını kırmak ve rahatça yüzmeye başlamak için harcayacaklardır. Doğumdan sonra yumurta sarısı veya spirulina gibi mikro yemlerle yavru lepisteslerinizi besleyebilirsiniz.

Sonraki dönemde ise lepisteslerinizi canlı çıkartılmış artemia, mikro kurt ve lepistesler için üretilmiş granül yemlerle besleyebilirsiniz. Ayrıca yavruları barındırdığınız tankta haftalık dip çekimleri ve su değişimlerini aksatmamalısınız. Yemleme ne kadar az miktarda ve sık periyotlarda yapılırsa yavruların gelişimi için o kadar iyidir. Günlük 2 defa ile 7 defa arası yemleme yapabilirsiniz. Ancak aşırı yemlemeden muhakkak kaçınmalısınız. Suyu bozacak yem artıkları narin yapılı lepistes yavrularınızın kısa sürede hastalanmasına, salgın hastalığa ve ölümlere sebep olabilir. Bu yüzden yem artıklarını temizlemek için yavru lepistes bakılan tanka bir kaç adet salyangoz eklenebilir.

Yavrularınız bir buçuk, iki ay sonra cinsiyetlerini belli etmeye başlayacak; erkekler renklenmeye başlayacak, dişiler irileşecek ve üreme organları seçilebilecektir. Bu noktadan sonra eğer kontrollü bir üretim yapmak istiyorsanız dişi ve erkeklerinizi ayrı tanklara aktarmaya başlamalısınız. Ayrıca bu ayrı tankları boylandırma amaçlı tanklar olmalıdır. Uzun ve akıntılı tanklar, balıklarınızın bolca yüzerek spor yapacağı balıklarınızın gelişimini destekleyen tanklardır.

Ayrılan dişiler ve erkekler yetişkin boyutlara eriştiğinde üretim sürecini tamamlanmış olarak sayabilirsiniz. Ayrıca tankınızın yanında bir not defteri bulundurarak; hamileliğin hangi tarihte farkedildiği, ne zaman doğum yapıldığı, kaç adet yavru alındığı, ne kadar balığın yetişkinliğe eriştiği gibi süreçteki önemli parametreleri kaydederek üretim sürecinizin başarısını değerlendirebilirsiniz. Böylece daha yüksek kurtulma oranları elde ederek daha verimli bir üretim gerçekleştirebilirsiniz.

Lepistes Üretimi” yazısında 95 düşünce

  1. Davut diyor ki:

    SA öncelikle. Eğer 1 dişi balık çiftleşip doğurduktan sonra erkek olmadan bir dahaki sefere üreyebilir mi? Şimdiden teşekkürler.

          • Rıza Sırman diyor ki:

            Merhaba Begüm Hanım,

            Öncelikle tankınız içindeki canlı sayısına göre çok küçük. 1 lepistes başına 2 lt’lik, japon balığı başına da en az 5lt’lik bir tank öneririm, çünkü japon balıkları çok hızlı büyürler ve oldukça irileşebilirler. Buna elinizdeki dişi lepistesin yavrulayacağını da hesaba katarsanız en az 40lt’lik bir tank almanızı öneririm. Ayrıca muhtemelen elinizdeki motorun debisi de 5lt için çok yüksektir. Bu da balıklarınızı çok yoracak bir akıntıya sebep oluyordur tahminen. Japon balığı lepistes yavrularını afiyetle yiyecektir. Aynı şekilde yetişkin lepistesler de yavrularını yerler. Eğer imkanınız varsa tankınızı en kısa sürede büyütün. Eğer imkan yoksa da fanusa dişi lepistesi değil, japon balığını alın. Günde bir saat motoru fanusa aktarmanın herhangi bir faydası olmaz. Zaten fanus çiçek için üretilmiş bir aksesuardır. Balıklar için uygun bir eşya değildir.

  2. Mevlüt Eren GENÇER diyor ki:

    Merhaba herkese bugün dişi lepistesim doğum yaptı tam olarak ilk doğumu. 16 tane yavru dünyaya getirdi yalnız 3 adet yavrum öldü. 13 tanesi sağlam, bir şekilde yaşıyor. Yyavrularımın yanından anneyi aldım 10 litrelik bir akvaryuma koydum yavruları. Havalar sıcak diye ısıtıcı koymadım. Merak ettiğim ise anneyi yavruların yanından aldığım için yavrular ölür mü?

    • Rıza Sırman diyor ki:

      Yavrularınız annenin yanından alındığı için ölmez. Sadece yavruları ayırdığınız tankın suyunun ve filtresinin oturmuş olmasına dikkat edin. Yavruları bir tanktan diğerine aktarırken de damlatma adaptasyon yöntemini kullanmanızı tavsiye ederim.

    • Murat GENCER diyor ki:

      Merhaba arkadaşım. Ben yavruları anneden ayırdım. Yavrular çok iyi ve sağlıklı. Bir şekilde yaşıyorlar sorun olmaz. Benim merak ettiğim konu ise ben şehir dışına çıktım. Bugün yavrularım 2 günlük, onlara yemlerini verdim fazlasıyla. Tabi yetişkin olanlara da verdim fazla. İki gün sonra eve gittiğimde yavrular veya yetişkinlerden ölü alır mıyım?

      • Rıza Sırman diyor ki:

        Murat Bey, aşırı yemleme yapmak yavruları 48 saat boyunca doyurmaz. Fazladan attığınız yemler yenilmediği takdirde kısa süre içinde bozulmaya ve su değerlerini bozmaya başlar. 48 saat gibi bir süre için lepistesleri yemsiz bırakmanızın bir sakıncası olmaz. Lepistes’ler tankta buldukları yosunlarla, eğer moss’unuz varsa moss üzerinde yetişen mikro organizmalarla birkaç gün idare edebilirler.

        Fazla yemleme miktarına ve yarattığınız ortama bağlı olarak, nitrat patlamasına yol açabilir. Bu durumda 48 saat sonra döndüğünüzde lepisteslerinizi nitrojen patlamasından zehirlenip ölmüş olarak bulabilirsiniz.

        • Elif diyor ki:

          Merhaba ilk kez lepistes balık besliyorum. 100 litrelik bir akvaryumum var. Doğumu yakın olan balığı yavruluğa aldım fakat streslenmesinden korkuyorum. Yavrular doğduğunda iç filtre ve ısıtıcı ile başka bir akvaryuma alsam sorun olur mu ve balığım doğum yaptığında yavruluğun içinde kalsa olur mu? Bir kaç gün kendini toparlayana kadar en azından. Yoksa başka akvaryuma mı koymam gerekir?

          • Rıza Sırman diyor ki:

            Ayrı bir tankta doğum yaptırmak stres için daha iyi olacaktır. Anaç balığı 1-2 gün yavrulukta dinlendirmeniz de balığın doğum stresini ve yorgunluğunu atması açısından iyi olacaktır.

    • Rıza Sırman diyor ki:

      Merhaba Oğulcan Bey,

      Lepisteslerin ilk doğdukları anda dibe çökmesinin sebebi yumurta parçacıklarının karınlarına yapışık kalmasıdır. Ağırlığı taşıyamadıkları için dibe çökerler. Daha sonra yavruların yukarı yüzmek için çırpınıp, tekrar dibe çöktüklerini görürsünüz. Bu hareketlerle karınlarındaki yumurta parçalarını kırarlar ve serbest yüzmeye başlarlar. İlk olarak da su yüzeyine doğru yüzerler. Bu yüzden üretim tankınızda anaç lepistes serbest ise su üstünde yüzen bitkiler bu yavruların saklanarak kurtulmasını sağlayacaktır.

  3. Metleb azeri diyor ki:

    Merhaba Rıza bey, ben Azerbaycan’dan yazıyorum. Sizin bu lepistesler hakkında verdiğiniz cevapları beğendim. Size bir sorum olacak. Lepistesleri daha olgun renklendirmek ve çabuk büyütmek için ne yapmalıyım?

    • Rıza Sırman diyor ki:

      Merhaba Metleb Bey. Daha çabuk büyütmek için boylandırma tankı denilen tanları kullanabilirsiniz. Bu tankların hacimleri yüksek, boyları uzun, akıntıları yüksektir. Bu tanklarda balıkların bolca yüzmesi yani spor yapması sağlanır ve kaliteli yemler ile beslenirlerse çabuk gelişir ve renkleri canlılık kazanır.

  4. Ömer diyor ki:

    Selam ben yeni lepistes bakmaya başladım ve dişi erkek bakmadan 6 tane aldım ve 5’i erkek 1’i dışı çıktı. Dişi olan da hepsinden büyük geldiğinden 1 hafta sonra arka tarafı karardı ve benim kararımca hamile ve erkek lepistesler devamlı rahatsız ediyor diye başka bir fanusa aldım dişiyi şimdi ne yapmam gerekiyor? Teşekkürler

  5. Rıza Sırman diyor ki:

    Fanusta dişiyi uzun süre bakamazsınız. Tavsiyem tankınıza 9 adet daha dişi ekleyin. 1 erkeğe 2 dişi düşerse dişileri erkekler sürekli kovalayıp, yorgunluktan hasta bırakamazlar.

  6. Ahmet diyor ki:

    Merhaba Rıza kardeş benim akvaryumunda ısıtıcı yok. Ben de lepistesler ölür mü diye korkuyorum. Lepistesler dayanıklı balıklar mıdır?

    • Rıza Sırman diyor ki:

      Merhaba Ahmet Bey,

      Lepistesler ısı değişikliğine karşı hassas balıklardır. 24-27 derece arasında tankınızın ısısını sabitlemelisiniz. Aksi takdirde kuyruk erimesi, beyaz benek gibi hastalıklara çok kolay yakalanabilirler.

  7. Sinan diyor ki:

    Merhaba Rıza Bey, size bir kaç sorum olacak.
    1. Dişi lepistesim 4 gün önce yavruladı ve 4 yavru doğurdu bu normal mi?
    2. Doğuran lepistesimin karnı 4 gün geçmesine rağmen hala siyah ve hafif şişkin bir kaç gün sonra tekrar doğurur mu?
    3. Plastik yavrulukta 4 yavrum da cok şükür yaşıyor ama bu sefer diğer hamile lepistesimi koydum, bir sıkıntısı olur mu?
    4. Yavruluktaki lepistesimin yiyemediği yemler ve dışkısı yavruluğun tabanına çöküyor bu tabandaki yavrulara zararı olur mu?
    5. Son olarak yavruluğun tabanındaki birikmiş yemleri ve dışkıları kaç günde bir temizleyim?

    Lütfen maddeli bir şekilde cevap verirseniz minnettar kalırım. Teşekkürler ?

    • Rıza Sırman diyor ki:

      Merhaba Sinan Bey,

      1. İlk doğumda az yavru almanız normaldir. Dişilerin ilk doğumları sıkıntılı olabiliyor bazen.
      2. Tekrar doğurabilir.
      3. Riskli bir şey yapmışsınız. Dişi lepistes aç kalırsa yavruları yiyebilir.
      4. Dışkının bir zararını görmezsiniz. Ama çok yemleme yapmayın. Çürüyen yemler suyu bozabilir. Canlıların sağlığını tehdit edebilir.
      5. Fazla yemleme yapmazsanız dışkıları temizlemenize gerek kalmaz. Mümkün olduğunca yavruluğa müdahele etmemeye çalışın.

  8. Ümit diyor ki:

    Merhabalar ben lepistes türü balık beslemeye yeni başladım ve balıklarım hamile. Yavrulama kafesim var. Anne ve diğer balıkları o kafes içerisinde bulunan hanede mi besleyeceğim? Yoksa anne ve yavrular mı hanede kalacak? Şimdiden teşekkürler…

  9. Oğuzhan diyor ki:

    Yeni lepistes aldım. 1 erkek 2 dişi. Dişiler hamile. Hamileler doğurduktan sonra yavruları erkeği veya dişileri ayırmam gerekir mi? Teşekkürler.

    • Rıza Sırman diyor ki:

      Doğumdan sonra dişileri erkekten 1-2 günlüğüne ayırmanız dişinin dinlenmesi için iyi olur. İmkanınız yoksa şart değil. Yavruları yetişkinlerden mümkün mertebe ayrı tutmaya çalışın. Yetişkinler yavruları yiyebilir. Ancak tankta yeterli saklanma alanı olduğunda yetişkinler yavruları pek saldırmıyor ve beraber yaşamaya alışıyorlar. Ben şahsen ayırmıyorum yeterli saklanma alanı olduğu için.

  10. yasin diyor ki:

    Benim lepistesim doğum yaptı. Yavruları 500 ml’lik bir kaba aldım. İkinci gün yavrularımdan biri sırtı kırmızılaşarak öldü. Isıtıcım bozuldu. Suyum oda sıcaklığından fazla. Bir dişim hamile, onu 1,5 litre kaba aldım. Yavrular için ne yapmalıyım?

    • Rıza Sırman diyor ki:

      Yasin Bey, su ve ısı koşullarını lepisteslerinize uygun hale getirmelisiniz. Ayrıca filtrasyon olmayan küçük kaplar da canlılarınız için çok sağlıklı değillerdir. Canlılara eziyet etmeyin lütfen.

  11. SERPİL diyor ki:

    Rıza bey merhabalar. Yavruların saklanması için tilki kuyruk bitki almaya gittiğimde bir tane boyu 8 cm geçmeyen kökü 1,5 tl’den aldım. Takdir edersiniz ki bir akvaryumu doldurmak için çok fazla köke ihtiyaç duyuluyor ve bu da maliyeti çok fazla arttırıyor. Hayvanı yavruluğa alıp eziyet çektirmek istemiyorum. Rafya kullanarak doğallığı bozmaktan yana da değilim. Önerebileceğiniz maliyeti düşük bitki var mı?

  12. Rıza Sırman diyor ki:

    Serpil Hanım, tilki kuyruğu da en ekonomik bitkilerden birisi. Ancak gelişimi Elodea bitkisine kıyasla daha yavaştır. Saklanma alanı yaratmak için Elodea tavsiye ederim. Ayrıca kuma gömülmeden de yaşarlar. Tilki kuyruğuna göre de daha hızlı bir nitrat tüketicisidir.

  13. Barış diyor ki:

    Rıza bey merhaba; akvaryumu alalı 5 gün oldu. 2 gün suyu dinlendirdim. 2 gün önce arkadaşlarım hediye olarak gökkuşağı balığı almışlar, sarı-yeşil-turuncu-mavi renkli balıklar. Asıl amacım albino red lepistes beslemek. Yarın gökkuşağı balıklarımı petshop’a geri verip 6 dişi 2 erkek albino red lepistes almak istiyorum. Sizce akvaryumun suyunu değiştirip 4-5 gün dinlendirdikten sonra mı alayım? Yoksa mevcut olan akvaryum suyuna balıkları koyayım mı?

    • Rıza Sırman diyor ki:

      Yeni kurulan tanklarda ilk 2-3 hafta süresince haftada 2 defa su değişimi, oturmayan nitrat döngüsünün sonucu olan zehirli amonyum ve nitritin tanktan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Su değişimi yapmanızı tavsiye ederim Barış Bey.

  14. Barış diyor ki:

    Rıza Bey verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim. İlk defa albino red lepistes beslemeye başlayacağım. Merak ettiğim daha sağlıklı lepistes yetiştirmek için bilmek istediğim şeyler var sizden. Öncelikle 6 dişi 2 erkek seçimi doğru mu? Orta büyüklükte çakıl taşı yapmak istiyorum kum koymak istemiyorum. Java mossu çakıl taşlarına ekmem ileride sorun çıkarabilir mi? Günde kaç öğün yemlemem gerekiyor ve
    kullanabiliceğim yemler nelerdir? İç filtre kullanıyorum dediğim üzere. Akvaryumun suyunu değiştireceğim. İç filtreyi güzelce yıkamalı mıyım? Şimdiden teşekkür ederim.

    • Rıza Sırman diyor ki:

      Barış Bey dişi erkek oranınız güzel. Çakıllara moss sarabilirsiniz. Ancak zeminde pek bir şey kullanmazsanız dip çekimi yapmanız ve ürettiğiniz balıkları sayabilmeniz daha kolay olur. Bitki olarak Elodea eklemenizi öneririm. İç filtre belki yavrularınızı çekebilir. O yüzden hava motoruyla çalışan pipo filtre kullanmanızı öneririm. Filtrenizi kesinlikle musluk suyunda temizlemeyin. Klor filtrenizdeki yararlı bakterileri öldürür. Yetişkinler için günde iki kez yemlemek yeterli olsa da, yavrular az miktarlarda günde 7 kereye kadar beslenebilir. Ne kadar sık beslenirlerse gelişimleri için iyi olur. Tankınızda mangrowe gibi bir kök bulunması da su değerleri açısından iyi olur. Diyetinizi de zengin tutmanız gelişim ve üreme açısından iyi olur. Kan kurdu, spirulina, tubifex kurdu, su piresi ve ayrıca artemia da besin değeri yüksek yemlerdir. Spirulina tablet ve kurutulmuş kan kurdunu sanal mağazamızdan temin edebilirsiniz.

  15. Hazar diyor ki:

    Yeni lepistes beslemeye başladım. 1 dişi hamileydi. Pet şişeden yer yaptırdım ve içine koydum. Koymadan önce 2 balığım öldü ama neden bilmiyorum. Bana ne yapmam gerektiğini söyler misiniz acemiyim de?

    • Rıza Sırman diyor ki:

      Doğum esnasında bazı yavrular ölebilir. Bu anne karnında gelişimlerini tamamlamamış olmalarından da kaynaklanabilir, sizin akvaryumunuzun su değerlerinden de kaynaklı olabilir. Tam olarak bir şey söylemem maalesef mümkün değil. Pet şişeye delikler açıp tankınızın içinde yavruluk niyetinde besleyebilirsiniz yavrularınızı. Ayrı bir kapta filtrasyonsuz, ısıtmasız beslemenizi önermem.

  16. Arda diyor ki:

    Öncelikle merhaba, benim 5 dişim hamile. Onların ne zaman doğuracağını bilmiyorum. Onları ne zaman nasıl ayırmam gerekir? Teşekkür ederim.

  17. Ebru diyor ki:

    Merhaba benim akvaryumum 50lt. 2 çöpçü 1 kılıç kuyruk, 1 anaç balık ve 15 tane yavrusu var. Yavrular 3 aylık oldu. Hepsini bu akvaryuma koydum. Yavru balıklar ne kadar zaman içinde yavrulama yaparlar? Diğer çöpçü ve kılıç kuyruğun zararı olur mu?

  18. başar diyor ki:

    Isı bilmem ne kadar olursa dişi sayısı fazla bilmem ne kadar olursa erkek sayısı fazla olur diye bir bilgi almıştım. Bu konu hakkında bilgi verir misiniz?

  19. Ayhan diyor ki:

    Erkek lepistesin karnı çok şişti. Diğer erkek lepistesler zarif duruyor. Nedeni ne olabilir? Yaprak yem veriyorum. Bir de sivri kuyruklu salyangozlar da var akvaryumumda. Full red besliyorum.

  20. Salih Hayır diyor ki:

    Ben 10 adet lepistes aldım. 3 erkek 9 dişi. Tanka koydukdan bir süre sonra erkekler öldü. Dişiler de yüzeyde çok fazla hareket etmiyorlar ve dişilerin karnı dolu. Yavru var. Ne yapmam gerek?

    • Rıza Sırman diyor ki:

      Merhaba Salih Bey,

      Büyük ihtimalle balıkları adapte etmeden akvaryuma koymuşsunuz. Onlar da su değerlerinin ani değişiminden dolayı şok yaşamışlar. Beklemekten başka yapabileceğiniz bir şey maalesef yok bence.

  21. serpil diyor ki:

    Merhaba Rıza bey,

    Sizin de tavsiyenizle tilki kuyruk bulunan akvaryumuma bir de elodea bitkisi ekledim. Ayrıca bir kaç parça rafya sistemi mevcut. Saklanma alanım çok fazla olduğundan balıklarım doğal ortamlarında doğum yapıyorlar. Yeni doğan yavrularımla ve damızlık lepisteslerimle çok renkli bir akvaryumum oldu. Akvaryum kapasitesi 200 lt olup şu ana kadar dış filtre ve iç filtre yerine pipo filtreyle havalandırmayı gerçekleştirdim. Ancak yavruların daha hızlı gelişimi ve yosun sorununu minimize etmek için dış filtre kullanmayı düşünüyorum. Boruların ucuna tül geçirerek yavruların içine kaçmasını da engelleyeceğim ama fazla akıntı yavrulara zarar verir mi ve bunun yerine başka bir tavsiyeniz olur mu?

    • Rıza Sırman diyor ki:

      Merhaba Serpil Hnm,

      Elodealarınız arttığında bence rafyaları çıkartın. Rafya su üzerinde yüzdüğünden bir balığınız rafyanın üzerine sıçrarsa orada kuruyup ölebilir. Daha önce başıma gelmişti. Bitki daha doğal ve güvenli bir koruma alanıdır. Dış filtre için emiş süzgeci kullanabilirsiniz. Elbette dış filtre pipoya göre daha iyi bir filtrasyon sağlayacaktır. Ama sorununuz yosunlanma ise su değişimlerinize dikkat edin ve aydınlatmayı kontrol edin. Bir de tanka yosun yiyen canlılar ekleyebilirsiniz önlem olarak.

  22. mehmet diyor ki:

    Benim de lepistesim yavrulayacak. Yavruluk almama gerek var mı? Akvaryumda sahte bitki var. Ne yapacağımı şaşırım. Siz ne derseniz onu yapacağım. Cevap verirseniniz çok teşekkür ederim. İyi üretimler.

    • Rıza Sırman diyor ki:

      Mehmet Bey, yavruluk veya sahte/canlı bitki yöntemler anaç balıkların yavrularını yemesini önlemek amaçlıdır. Bitki miktarınızın ne kadar olduğunu bilemeden bunun yavrularınızı yenmekten kurtaracağını net olarak söylemem. Ancak yavruluk yine de garanti bir yöntemdir.

    • Rıza Sırman diyor ki:

      Merhaba Eser Bey,

      Evet yavrular büyüyünce cinsiyetleri belli olduğunda bir arada tutmak mümkün ama ben pek tavsiye etmem. Çünkü fiziksel gelişimlerini tamamlamadan erkek ve dişiler çiftleştiklerinde özellikle dişilerde fiziksel deformasyon oluyor. Dişi erken dönemde çiftleştiğinde hamileliği kaldıramayıp ölebiliyor ve/veya kamburluk gibi deformasyonlara uğrayabiliyor. En sağlıklısı cinsiyetler belli olduğunda dişi ve erkekleri ayırmak. Hatta bu ayrımdan sonra boylandırma tanklarında barındırmak daha iyidir. Boylandırma tanklarının özelliği ince uzun tanklar olması ve içinde hafif bir akıntı olması. Böylece balıklara tabiri yerindeyse spor yaptırıp gelişimlerini hızlandırabilirsiniz.

  23. Ahmet Eren diyor ki:

    Bende lepistes besliyorum akvaryum galiba 10 lt içinde 1 çöpçü 5 tane 1 haftalık yavru 6tane 4 günlük yavru 2 dişi 2 erkek var ama dişlerin 1 tanesi yeni 2 balık eklemeden önce keyfi yerindeydi ama şimdi hep dibe çöküş vaziyette ne yapmam gerek
    (Eklediğim 2 balık hepsi beraber 16 tane)

      • gazi kısa diyor ki:

        Selamun aleyküm. Benim lepistesler de doğurdu. Ancak ben yavruları ayırmadım. Yaklaşık 15 yetişkin lepistesim var. 50’ye yakını yeni doğmuş yavru ve hepsi aynı tankta. Yavrular kendilerini koruyabilir mi yoksa hepsini yerler mi?

        • Rıza Sırman diyor ki:

          Yetişkin lepistesler düzenli beslendiğinde ve etrafında sürekli yavru görmeye alıştıklarında saldırganlıklarından genelde vazgeçiyor. Ama yine de birlikte bakılacaksa,tankı bol bitkilendirerek yavrular için saklanma alanı oluşturmak iyi olur.

  24. A.Begum AKKOÇ diyor ki:

    Benim akvaryumum oldukça küçük. Yaklaşık 5lt alıyor, ama içinde 8 tane balık var. 1 tanesi japon, 7 tanesi lepistes fakat 1 tane dişi lepistesimin karnı çok büyük ve benim sadece 1 tane motorum var. Doğumu yapınca bir fanusa alırsam dişiyi bir şey olur mu? Bir de motor 1 tane olduğu için fanusa günde 1 defa motoru koyup geri alsam yavrulara bir şey olur mu, yaşarlar mı? Cevaplarsan sevinirim biraz uzun oldu ama.

  25. A.Begum AKKOÇ diyor ki:

    Merhaba öncelikle balıklarımı bir arkadaşıma verdim. Yerine 4 tane 2 cm’lik full red lepistes aldım. Motorum şelale sistemi ile çalışıyor. Balıkları getireli 5. günüm. Herhangi bir sıkıntı yok, gayet hareketliler. Yorgun olduklarını sanmıyorum. Bundan önce şelale sistemi kullanmıyordum ama kullanmaya başlayınca faydasını gördüm. Bundan önceki yazıma cevap verdiğiniz için teşekkürler.

  26. k00p_omer diyor ki:

    Merhaba Rıza bey benimde size bir sorum olacak benim 6-7 tonluk bir yüzme havuzum var yanında da 3 adet 1m lik akvaryum ortam ısısı 24-26 derece lepistes üretimi yapmak istiyorum öncelikle geniş bir bilgi istiyorum sizden soru olarak 6 tonluk havuzun içinde ufak kafesler yapıp anaçları içine koymak istiyorum sineklikten yapacağım kafeslerden yavrular rahatlıkla çıkabilecekler ilk sorum bu havuzda yavrular nekadar zamanda büyür . sorum ilk çıkan yavrular ne kadar zaman sonra yeni doğan yavruyu yiye bilir 3. sorum ise havuzun içinde kafes yaptığım zaman yavruların kafesde veya akvaryumda durması arasında boy atmalarında fark varmı örnek olarak 100lt hacimli bir akvaryum veya havuzun içinde 100lt hacimli tülden bir kafes arasında fark varmıdır biraz yorucam sizi sanırım ama yardımcı olursanız sevinirim makaleniz çok faydalı verdiğiniz bilgiler için ayrıca teşekkür ederim en kısa sürede bir cevap bekliyorum saygılarımla.

    • Rıza Sırman diyor ki:

      Merhaba, bu kadar büyük ölçekte lepistes üretmedim hiç. Ama boylanma konusunda havuzda büyüyen balıkla boylandırma tankında büyüyen balığın arasında fark olacağını düşünmüyorum. Havuz ölçeğinde deneyimim olmadığı için pek yardımcı olamayacağım, kusura bakmayın.

  27. Meliha Özen diyor ki:

    Merhaba, hayırlı bayramlar. Benim akvaryumum 1 tonluk. İçinde yapay bitki bol. Dibinde kum var. Lepisteslerim doğuruyor, yavrum çok ama büyükler ölüyor. Ben büyüklerle küçükleri ayırıyorum. Hepsi bir arada bu bakım doğru mu? Akvaryumda hava motoru yok. Yaz diye ısıtıcı da yok. Bilgi verebilir misiniz? Teşekkür ederim.

    • Rıza Sırman diyor ki:

      Merhaba Meliha Hanım, size de iyi bayramlar. Öncelikle yapay bitki yerine canlı bitki kullanırsanız tankınızda oluşan nitratın tüketilmesine yardımcı olacaktır. Bu tankınızda daha sağlıklı bir ortam yaratır. Büyük yavrularınız mı ölüyor, yoksa yetişkin balıklarınız mı ölüyor anlayamadım. Su yüzeyiniz temiz ve hareketliyse hava motoru olmadan da tankınızı devam ettirebilirsiniz. Yaz aylarında ısıtıcıya ihtiyaç olmuyor haklısınız. Yavru ve yetişkinlere aynı tankta bakılabilir. Zamanla yetişkinler yavru görmeye alışıp düzenli beslendiklerinde yavrulara karşı saldırganlığı bırakıyorlar. Ama mutlaka yem olan yavrularınız az da olsa olacaktır.

  28. Kaan diyor ki:

    Merhaba dişi lepistesi alalı 26 gün falan oldu. Aldığımda hamile değildi. Şu anda karnı şiş ve küçük bi çıkıntı var. 10 litrelik küçük akvaryuma aldım. Dişinin hava taşı ve ısıtıcısı çalışıyor. Tahmini olarak ne zaman doğurur?

    • Rıza Sırman diyor ki:

      Toplam hamilelik süresi 26-30 gün civarındadır. Karındaki şişlik bombeliyken hafif köşeli bir hal aldıktan sonra genellikle 3-4 gün içinde doğurur. Oradan anlayabilirsiniz.

  29. Efe diyor ki:

    Merhaba, bende lepistes balıkları var. Hava motoru balıkları çok sürüklüyor. Yavrular da çok etkileniyor. Bir sıkıntı olur mu?

    • Rıza Sırman diyor ki:

      Hava motorundan kastınız hava üfleyen iç filtre sanırım. Normalde hava motoru bir sıkıntı yaratmaz. Ancak iç filtrenin debisi yüksek ise balıkları yoracak güçsüz bırakacaktır. Bu da ilerde hastalıklara sebep olabilir. Yavru baktığınız tankta hava motoru ile çalışan pipo sünger filtreler yeteri kadar işinizi görür ve aşırı sirkülasyona sebep olmaz.

      • Efe diyor ki:

        Yavrularla büyük balıklar aynı tanktalar. Ben de havayı üfleyen yere, şişe taktım. Üst tarafına da 2-3cm’lik kesikler açtım. Kesiklerden hava direk yukarı çıkıyor ve neredeyse hiç akım olmuyor. Bu işimi görür mü?

  30. aydın diyor ki:

    Rıza bey 30 lt akvaryumum var. 6 ay oldu, 2 dişi 1 erkef albino full red. 1 adet midye mevcut, bir adet 7w dip çekim motorundan, tepeden elyafa akıtan filtreleme sistemim var. Akvaryum ısısı 24 – 27 c arası suyunu çevremdeki en temiz çeşmeden dolduruyorum. Sorum şu: akvaryuma ne zaman cüce vatoz alsam yada salyangoz alsam fazla yaşamıyor. 2 yada 3 gün sonra ölüyorlar. 4 defa cüce aldım, dördü de öldü. Bir o kadar da salyangozlarım. Ama lepisteslerim ve midyeye bir şey olmuyor. Hatta yavrularım da ölmüyor. Akvaryum çok temiz. Sizce sebebi ne olabilir? Saygılarımla…

    • Rıza Sırman diyor ki:

      Merhaba Aydın Bey, öncelikle değişim yaptığınız suda klor olmadığını kontrol edin. Eğer klorluysa 1-2 dün dinlendirip kullanın. Elyaf suyu iyi süzer partiküllere karşı ama iyi bir yararlı bakteri yatağı değildir. Seramik halka gibi bakteri yatağı olabilecek malzemeler eklemenizi öneririm filtrenize. Vatozlar oturmuş ve iyi havalandırılan tankları severler. Ayrıca mangrowe kökü gibi bir kök eklemenizi öneririm tanka. Bu ağaç kökleri vatozların sindirim sistemleri için çok önemlidir. Cüce vatozlar yavruyken ortama adapte olmada sorun yaşayabiliyor. Bende de şu an 30lt’lik bir nano bitkili akvaryum var. 4 tane yavru cüce vatoz ekledim. 2 tanesi hayatta kaldı. Şimdilik söyleyebileceklerim bunlar ama siz yine de cüce vatoz ve eklediğiniz sayangoz türü üzerine araştırma yapın. Türlerin ihtiyacı olan su şartlarını ve ortamı sağladığınızdan emin olmaya çalışın.

  31. Kemal diyor ki:

    Benim 4 gün önce erkek lepistesim öldü. Ancak dişi böyle duruyor. Bugün erkek almayı düşünüyorum ancak bu bir hastalık olabilir mi? Ölür mü? Motorun gücünü az tutmaya çalışıyorum. Doğum yapalı 1 ay oldu. Protein ile destekliyorum.

  32. umut diyor ki:

    Merhaba benim lepisteslerim dogurdu. Tüm yavruları ayrı akvaryuma aldım. Hava motoru ve ısıtıcı ile güzel gelişimlerini tamamlıyorlar. Lakin dipte fazla yem kalıyor. Bundan dolayı yavru akvaryuma çöpçü koysam bir sorun olur mu? Yavruları yer mi çöpçü balığı?

    • Rıza Sırman diyor ki:

      Fazla yemleme yapmamak en doğrusu olacaktır aslında. Tanka su üstü bitkisi gibi hızlı nitrat tüketen bitkiler koymanız yavruların stresini de azaltır, su koşullarını da iyileştirir. Çöpçünün yavruları yiyeceğini düşünmüyorum ama yine de onları strese sokabilir.

  33. Büşra diyor ki:

    Merhaba akvaryumumu kuralı 4 ay civarı oldu. Akvarymumum oldukça küçük 13 lt alıyor. 4 adet lepistes besliyorum ve cinsiyetine dikkat etmediğim için hepsinin erkek olduğunu öğrendim. Dişi de eklemek istiyorum fakat nasıl yapmalıyım? 4 erkeğe 4 dişi koysam bu sefer akvaryum küçük mü gelir? Tavsiye verir misiniz?

    • Rıza Sırman diyor ki:

      En az 60lt civarı yeni bir tank kurun yetişkinler için. 4 erkek için 8 adet dişi alın ve bu yeni tankı kurup, oraya aktarın balıklar. Eski tankınızı da yavruluk veya karantina tankı olarak kullanın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir