Çöpçü Balığı (Corydoras); akvaryuma yeni başlayanların petshop’lar tarafından yanlış yönlendirmesiyle edindiği bir canlıdır diyebiliriz. Küçük bir akvaryuma bir tane çöpçü at, o dipteki bütün pislikleri temizler tarzındaki yaklaşım oldukça yanlıştır. Çöpçü balığı öncelikle dipteki pislikleri değil, dibe çöken yemleri yiyerek beslenir. Bu özelliği ile dipteki yemlerin bozulmasını önler ve su şartlarına olumlu katkıda bulunur. Ancak sürü balığı olduğundan bir tankta en az 3 veya 6’lı gruplar halinde barındırılmalıdır.

Kökeni Güney Amerika olan çöpçü balıkları sığ sularda ve nehir kıyılarında yaşayan zararsız, barışçıl canlılardır. Boyları türüne göre 25mm ile 12cm arası değişiklik göstermektedir. Bir kedi balığı olmasına rağmen gündüzleri de aktif balıklardır. Diğer türlere kolay uyum sağlar ve ömrü 20 yıla varan türleri mevcuttur.

Resimlerle Çöpçü Balığı Türleri

Çöpçü Balığı Ne Yer?

Doğada kurtçuk, larva, bitki ve böceklerle beslenir. Dipten beslenen bu balıklar, hassas bıyıklarıyla zemini karıştırarak yemini bulur. Bu yüzden zeminde köşeli keskin taban malzemesi kullanılmamalıdır ve nitrat oranına dikkat edilmelidir. Bu hassas bıyıkların alabileceği bir hasarı, yüksek nitrat enfeksiyona çevirebilir. Bu da balığınızın beslenmesini engeller ve balığınızı kaybedebilirsiniz.

Hepçil ve dipten beslenen çöpçü balıkları dibe batan pelet ve tablet yemler ile beslenebilir. Pul yemler ile beslenen balıklarla aynı tankı paylaşıyorlarsa, pul yemin bir kısmının dibe battığından emin olunmalıdır. Bununla birlikte su piresi, artemia, kan kurdu veya benzeri protein ağırlıklı yemlerle diyetlerinin desteklenmesi sağlıkları açısından iyi olacaktır. Çöpçü balıkları dipte gezinen balık ve karides yavrularını avlayabilir. Bu konuda dikkatli olunması gerekir.

Çöpçü Balığı ile Uyumlu Balıklar

Çöpçü balıkları canlı doğuran ve karma akvaryumlar için çok uygun balıklardır. Lepistes, Neon Tetra ve ufak tetra türleri, moli balığı, melek balığı, japon balığı ve discus gibi bir çok barışçıl türle birlikte bakılabilir. Kendi cinsleri arasında da uyumlu bir türdür ve kendi cinsleriyle kalabalık sürü halinde yaşamayı severler. Ancak çiklit ve astronot balığı gibi agresif türlerin avı olabileceğinden bu agresif balıklar ile birlikte bakılmamalıdır.

Çöpçü Balığı Akvaryumu

24°C ile 28°C aralığında yaşayan çöpçüler için ideal pH seviyesi 6.0 – 7.6 arasıdır. Kısmen asidik ve alkali su koşullarını tolere edebilir.

Yüzmek için açık alanları olan bir tasarımda oldukça rahat ederler ve doğal ortamlarında olmasa da çöpçü akvaryumlarında bitki barındırmakta herhangi bir sakınca yoktur. Sadece zemin bitkisi gibi bitkiler tercih etmek pek doğru olmayacaktır, çünkü yem ararken bu balıklar zemin bitkilerini kumdan çıkartabilirler.

Çöpçü akvaryumlarını izlerken bu balıkların ara sıra su yüzeyine çıkarak hava aldıklarını görebilirsiniz. Bu gayet doğaldır ancak fazla tekrarlanması so koşullarında bir sorun olduğuna işaret eder. Bununla birlikte çöpçü balıklarının yan yüzgeçlerinde keskin dikenler bulunur. Tankınıza çöpçü eklerken, kepçe ile balığınızı yakaladığınızda bu dikenlerin zarar görmemesine dikkat etmelisiniz.

Çöpçü Balığı Cinsiyet Ayrımı

Dişi çöpçüler erkeğe nazaran daha iri olurken, erkekler ise daha renklidir. Bunu anlamak için balıklara yukarıdan yani su yüzeyinden bakabilirsiniz. Erkek çöpçünün sırt yüzgeci daha büyüktür, anal yüzgeci de dişiye göre daha sivri uçludur. Dişilerin de karın kısmı daha geniştir. Erkeklerin yan yüzgeçleri daha sivri uçlu olabilir. Eğer üretim için alacağınız çöpçülerin cinsiyetlerini ayırt etmekte zorlanıyorsanız, 4-5 adet balıktan oluşan bir grubun kendi arasında eş tutmasını bekleyebilirsiniz.

Çöpçü Balığı Üremesi

Çöpçü balığı için kullanılacak üretim tanklarında popülasyonda iki erkek bir dişi oranına sahip olmak üretimin verimliliğini arttıracaktır. Balıklar üretim tankına alındıktan sonra ısı 21°C-23°C aralığına ayarlanmalıdır. Balıkların yeni tanka alışmaları için onlara 3 gün süre verin. Daha sonra tanka geceleri yavaşça soğuk su ekleyerek ve ısıyı günden güne düşürerek 18°C’de sabitleyin. Dişi balık yumurta bırakana kadar 18°C su değişimlerine devam edin.

Çöpçü balıkları T pozisyonunda çiftleşirler ve dişi çöpçü, erkeğin üreme organından sperm içer. Dişinin karın yüzgeçleri ile oluşturduğu kesenin içindeki yumurtalar böylece döllenir. Çiftleşme sonrası dişi çöpçü yumurtaları güvenli gördüğü bir yere bırakır. Bu işlemin sağlıklı şekilde tamamlanması için üreme tankınızda yuvalık ve yumurtlama küpleri bulundurabilirsiniz.

Çiftleşmeden 2-4gün sonra yavrular yumurtadan çıkar. İlk 2 gün yavruları mikro kurtlar ile besledikten sonra diyetlerine pul yem ve artemia ile devam edebilirsiniz. Pul yem veya su yüzeyinde yüzen yem verdiğinizde bu yemlerin dibe battığından emin olmayı unutmayın.

Çöpçü Balığı” yazısında bir düşünce

  1. Ahmet diyor ki:

    Yumurtalar çıktıktan sonra akvaryum sıcaklığı kaç derece olacak?
    T biçimli çiftleşmeyi gördükten sonra ve yumurta bırakıldıktan sonra sıcaklık kaç derece olacak?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir