Akvarizm, toplumun kanaatinde hayvansever insanların kedi köpek beslemesi gibi evlerinde farklı bir tür beslemektir. Oysa ki bu buzdağının sadece görünen yüzüdür.

Böyle düşünen insanlar için, akvaryum evinizin bir köşesinde su içinde balıkların can çekiştiği bir ev eşyasıdır. “Bakımı da pistir, sürekli ev dağılır ve kirlenir, bir sürü para harcanır, bir o kadar da elektrik” diye bilirler çünkü. Oysa akvaryum zevk sahibi ve bir uğraşla zaman harcamaktan zevk alan hobicilerin evlerinde veya işyerlerinde kurduğu su altı canlıları barındıran bir ekosistem ve tasarım ürünüdür. Peki nerde bunun hayvanseverliği derseniz, hayvanseverlik ise yaptığınız tasarımın ve sürdürebildiğiniz ekosistemin içerisinde canlıları sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir şekilde yaşamasını sağlamakta ve buna titizlenmekte tabii ki…

Akvaryum Tasarımı

Fish only (sadece balık barındırılan) tanklar da bu hobinin bir parçasıdır. Bir akvaryumun tankının içinde ender görülen bir canlı türü barındırılması mekan içinde ilgi odağı sağlayabilir.

Oysa bir tanka bir resim olarak baktığınızda yani 60x30cm ön yüzü olan bir tankı aslında bir fotoğraf olarak değerlendirdiğinizde ki bu da 1,8dm2lik bir alan eder, iri bir balık bu alanın ancak 1/5’ini doldurabilir. Eğer bu alanı evinizde canlı bir tual yada sualtı manzarası posteri gibi görmek istiyorsanız yapacağınız tasarım, bu foto-alanın çok daha büyük bir bölümünü kullanıyor olmalı. Böylece akvaryumunuz izleyenleri hayranlık içinde bırakan tasarım olmanın yanında ve evinizi ziyarete gelen arkadaşlarınızın ve misafirlerinizin de ilgi odağı haline gelebilir.

Neden Bitkili Akvaryumlar?

Evinizde bir tank bulundurma, tankı görselleştirme hevesi ve niyeti içerisine girdiyseniz; öncelikle kurulumuzun tarzını belirlemeniz gerekiyor. Evinizdeki bu canlı sualtı posteri nasıl bir manzara olacak?

  1. Çakıl zemine ekilmiş bir kaç bitki, birkaç lepistes balığı, japon balıkları, ve plastik bir biblo barındıran, hortumu sarkmış hava taşından kabarcıklar çıkartan, basit çizgi film afişi mi?
  2. İçine çiklitleri barındıran, ışığı yansıtıp çiklitlerin güzelliğini ön plana çıkartan beyaz bir kum serili, güzel seçme kayalarla inşaa edilmiş bir sualtı kayalığı manzarası posteri mi?
  3. İçinde enteresan eklemli canlılar, rengarenk balıklar ve mercanlar barındıran, resiflerden bir köşe mi?
  4. Yoksa canlı ve gür bitkilerle zenginleştirilmiş, kayalar ve ağaçlarla dekore edilmiş doğal yapısal bir tasarımı olan, tatlı su balıklarının kendini tamamen evinde ve huzurlu hissettiğinin izlenebileceği, zenginliği ve/veya orjinalliği ile sanatsal bir değer ifade eden bir tablo mu?

Cevabınız eğer 4. seçenekse bitkili tank ve aquascaping hobisine hoşgeldiniz diyoruz ve sizi keyifli bir video ile baş başa bırakıyoruz…

Neden Akvaryum Tasarımı?” yazısında 2 düşünce

  1. Cem Kırcalı diyor ki:

    Merhabalar Rıza Bey ;

    Yazınızı büyük bir zevkle okudum. İnce bilgiler paylaşmışsınız, bu hobiye gönül vermiş biri olarak tebrik ederim. Kaleminize sağlık.

    Saygılarımla,
    CEM KIRCALI

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir